< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - marti, 27 februarie 2007

'X-treme Eating'

Lanturile de restaurante din SUA promoveaza, in mod periculos, "X-treme Eating" (mancatul extrem), sustine Centrul de Stiinta in Interesul Public (CPSI) din Statele Unite.

"Se inventeaza mancaruri tot mai daunatoare. O singura portie ajunge sa depaseasca 2000 de calorii, mai mult decat e recomandat sa manance o femeie pe parcursul unei zile intregi", relateaza BBC.

Unul din cinci adulti americani este, deja, obez, restaurantele trebuie sa afiseze cantitatea de calorii ale produselor pentru a-i ajuta pe consumatori sa fie pe deplin constienti de ceea ce mananca.

"Burgerii si pizza n-au fost niciodata mancare sanatoasa", declara directorul CPSI, Michael Jacobson. "Acuma si lasagna se serveste cu bucati de carne tocata, iar inghetata vine la pachet cu prajiturele, negrese sau bomboane, apar combinatii <<exotice>> de pizza cu cheeseburger si bacon si o multime de alte grozavii hibride care par proiectate pentru a promova obezitatea, bolile cardio-vasculare si infarctul."

Unele lanturi de restaurante americane au meniuri care contin aperitive de 2000 de calorii, feluri principale de 2000 de calorii si deserturi de 1700.

CPSI numeste chiar lanturi de magazine cum ar fi Ruby Tuesday, Uno Chicago Grill sau Cheesecake Factory.

Margo Wootan de la CPSI sustine ca americanii mananca in oras, in medie, cam de patru ori pe saptamana. "Femeile care mananca mai mult de cinci ori pe saptamana in oras acumuleaza cam 300 de calorii pe zi, in medie, mai mult decat cele care mananca mai mult acasa", detaliaza aceasta.

REACTII LA CALD

Cristina Stefan, redactor ZIUA online:

"Da, se stie ca mancatul in oras atecteaza mai mult si silueta si sanatatea. Am mai auzit de studii de genul asta. Ce mi se pare interesant la asta e ca se refera la restaurante si nu la fast-food-uri exclusiv si ca le numeste. As vrea sa vad reactiile celor acuzati."

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=303&data=2007-02-27