< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - marti, 9 iunie 2009

Regrete maghiare: Daca UDMR accepta PCM in alianta, maghiarii puteau avea 5 mandate in Parlamentul European

Vicepresedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Andras Tokes, fratele europarlamentarului Laszlo Tokes, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, la Targu Mures, ca maghiarii ar fi putut avea cinci reprezentanti in Parlamentul European, si nu doar trei, daca nu s-ar fi comis o serie de greseli.

Andras Tokes a aratat ca era de asteptat ca lista solidaritatii maghiare sa obtina trei europarlamentari, cati au fost si in 2007 (doi din partea UDMR si independentul Laszlo Tokes - n.r.) si ca daca PCM ar fi fost acceptat sa faca parte din alianta, 'forta mobilizatoare ar fi fost mai mare si s-ar fi putut obtine chiar si 5 reprezentanti ai maghiarimii in PE', relateaza Agerpres.

Acesta a sustinut ca au existat trei motive pentru care nu s-a obtinut acest rezultat : inlaturarea PCM, solidaritatea maghiara fiind astfel golita de continut de UDMR, refuzul conducerii PCM de a accepta locul 4 pe lista solidaritatii maghiare, oferit de UDMR, in locul lui Zsolt Szilagyi, faptul ca UDMR ar fi avut o campanie electorala slaba.

Andras Tokes a precizat ca UDMR a lasat in acest fel povara campaniei electorale pe umerii candidatilor, Laszlo Tokes, Gyula Winkler si Csaba Sogor. In plus, acesta a subliniat ca 'UDMR a inventat lista solidaritatii maghiare doar pentru a se folosi de forta de tractiune a lui Laszlo Tokes'.

Vicepresedintele PCM a mai declarat ca are impresia ca partidul sau a muncit mai mult decat UDMR in campania pentru alegerile europarlamentare, fiindca in localitatile unde reprezentantii civicilor s-au impus in fata UDMR, in recentele alegeri s-a inregistrat o participare mai mare la vot, decat in cele unde reprezentantii Uniunii predomina.

'Mi s-a parut ca a fost o campanie slaba, retrasa, a UDMR, care practic, in ultimele zile, s-a apucat de campanie. Cu zece zile inainte de alegeri am fost in comune fara niciun afis. Nici urma de atmosfera alegerilor. Au lucrat domnii Sogor, Winkler, Kovacs. In rest, mi s-a parut ca UDMR boicoteaza propria alegere. Am zis ca nu vrea sa intre al patrulea, ca nu le apartine (Zsolt Szilagy, din partea Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania - n.r.). A fost o campanie slaba, nici nu se compara cu cele de la parlamentare sau locale', a aratat Andras Tokes.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=30199&data=2009-06-09