< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - luni, 28 ianuarie 2008

Deputatii ii pregatesc lui Basescu inchisoare pentru inalta tradare

Presedintelui Traian Basescu i se pregateste ceva. La propunerea unui social-democrat, deputatii juristi au modificat Codul Penal introducand o infractiune care se pedepseste cu inchisoarea si il vizeaza direct pe seful statului: inalta tradare.

Infractiunea, care se aplica presedintelui in exercitiu, urmeaza sa fie pedepsita cu inchisoarea pe viata sau inchisoare intre 15 si 25 de ani si interzicerea unor drepturi civile.

De asemenea, deputatii au mai introdus o alta infractiune: raspandirea de stiri false, pedepsita tot cu inchisoarea.

Articolul 155 Cod Penal are urmatorul text: "fapta cetateanului roman sau a persoanei fara cetatenie, domiciliata pe teritoriul statului roman, de a intra in legatura cu o putere sau cu o organizatie straina ori cu agenti ai acestora, in scopul de a suprima sau stirbi unitatea si indivizibilitatea, suveranitatea sau independenta statului, prin actiuni de provocare de razboi contra tarii sau de inlesnire a ocupatiei militare straine, ori de subminare economica sau politica a statului, ori de aservire fata de o putere straina, sau de ajutare a unei puteri straine pentru desfasurarea unei activitati dusmanoase impotriva sigurantei statului, se pedepseste cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi".

Daca este savarsita de presedintele statului in functie, fapta in cauza constituie infractiune de inalta tradare, au convenit in mare majoritate deputatii juristi ai PSD, PNL, PC si PRM, la propunerea lui Eugen Nicolicea.

Singurii care au votat impotriva amendamentului lui Nicolicea au fost democratii. Initiativa legislativa amendata urmeaza sa intre in plen spre dezbatere, Camera Deputatilor fiind forul decizional in acest caz.

A.VINTILA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2955&data=2008-01-28