< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - luni, 28 ianuarie 2008

MApN nu are dovezi ca Ceausestii au fost inmormantati in Cimitirul Ghencea

Tribunalul Bucuresti se va pronunta peste o saptamana in procesul care vizeaza identificarea locului unde au fost inhumat cuplul

Reprezentantii MApN si cei ai Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane au sustinut luni, in fata magistratilor, ca nu detin niciun act care sa dovedeasca faptul ca Elena si Nicolae Ceausescu sunt inmormantati in cimitirul Ghencea. Un reprezentant al MApN a declarat ca e posibil ca cei doi sa nu se afle acolo, mai ales ca nu exista niciun inscris doveditor al locului de inhumare.

Potrivit NewIn, Tribunalul Bucuresti se va pronunta peste o saptamana in procesul de identificare a locului unde sunt inmormantati sotii Ceausescu.

Procesul a fost deschis de Zoia Ceausescu in 2005, iar dupa decesul acesteia a fost continuat de sotul ei, Mircea Opran, si de Valentin Ceausescu.

Magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au respins, in aprilie 2007, cererea lui Valentin Ceausescu de a obliga Ministerului Apararii Nationale sa dovedeasca, prin test ADN, ca parintii sai au fost inhumati, dupa executare, la Cimitirul Ghencea Civil.

Avocatul lui Valentin Ceausescu, Haralambie Voicilas, a cerut atunci admiterea actiunii si a precizat ca descendentii fostului dictator nu au crezut si continua sa se indoiasca de faptul ca parintii lor sunt ingropati in Cimitirul Civil Ghencea. El a fost de parere ca obligarea MApN la efectuarea expertizei este singura modalitate de aflare a adevarului.

Reprezentantul MApN a declarat in fata instantei ca institutia pe care o reprezinta a fost intotdeauna de acord cu deshumarea, insa nu intelege de ce ministerul trebuie sa raspunda.

Anterior, judecatorii au respins si solicitarea Zoiei privind efectuarea exhumarii si a expertizei medico-legale privindu-i pe Nicolae si Elena Ceausescu si a obligat Administratia Cimitirelor sa concesioneze doua locuri de veci in Cimitirul Ghencea Civil, "daca numitii Ceausescu Nicolae si Ceausescu Elena au fost inhumati in acest cimitir".

Decizia Judecatoriei Sectorului 5 a fost atacata cu apel, atit de MApN cat si de Zoia Ceausescu.

Zoia Ceausescu a mentionat, in motivatia cererii de deschidere a procesului, o serie de inadvertente privind inhumarea parintilor sai: desi sotii Ceausescu au decedat in urma impuscarii la Targoviste, in ambele certificate constatatoare ale mortii se mentioneaza ca au murit in Bucuresti, sectorul 1, iar medicul care a constatat decesul acestora a fost Vladimir Belis, care nu era in Targoviste in decembrie 1989.

A.VINTILA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2933&data=2008-01-28