< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - joi, 22 februarie 2007

Printul Harry, militar in Irak

La o zi dupa ce premierul Tony Blair a anuntat calendarul reducerii trupelor britanice din cadrul Coalitiei Multinationale din Irak, iar Danemarca a decis sa-si retraga trupele, ministerul Apararii de la Londra a confirmat stirea din pricina careia presa britanica vuia deja de cateva zile. Printul Harry, al treilea in ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, va pleca in Irak, transmite BBC. Un purtator de cuvant al Cabinetului a precizat ca Printul Harry va face parte din escadronul A al regimentului "Blues and Royals" ce se va afla in misiune in Irak in urmatoarele luni.

Printul Harry, fiul cel mic al printului Charles si al printesei Diana, urmeaza sa devina prima fata regala detasata intr-o zona de lupta in ultimii 25 de ani, dar nu este primul membru al familiei regale care doreste sa serveasca pe un front de lupta. Unchiul lui Harry, ducele de York, a pilotat un elicopter in razboiul din insulele Falkland, in 1982, iar strabunicul lui, Regele George al VI-lea, a luptat in primul razboi mondial.

Harry, care a starnit valva pe plan international dupa ce a fost fotografiat purtand o uniforma nazista la un bal mascat, a absolvit Academia militara de la Sandhurst anul trecut si a declarat atunci ca doreste sa fie trimis pe front, in prima linie.

Presa britanica speculeaza asupra acestui fapt de cateva zile, dar secretarul Apararii, Des Browne, a confirmat abia azi detaliile referitoare la plecarea in Irak.

Anuntul vine la o zi dupa ce Marea Britanie a spus ca va retrage aproape un sfert din fortele militare din Irak in cursul urmatoarelor luni. Soldatii britanici vor ramane in Irak pana in 2008, daca prezenta acestora ca forta de sprijin este dorita de aceasta tara.

Harry, care a amenintat ca va parasi cariera militara daca nu este lasat sa lupte, face parte dintr-o escadrila a regimentului "Blues and Royals" si a fost antrenat pentru a deveni comandant de trupe pe blindate de recunoastere.

Fratele sau mai mare, Printul William, s-a alaturat si el regimentului "Blues and Royals", dar este putin probabil sa serveasca intr-o zona de lupta, pentru ca este al doilea in linia succesiunii la tronul Marii Britanii.

REACTII LA CALD

George DAMIAN, redactor Departament Externe:

"In conformitate cu traditiile militare ale caselor regale, printul Harry va indeplini un stagiu in Irak - cea mai fierbinte zona de pe glob la ora actuala. Un conducator real se formeaza in conditii dificile, iar Casa Regala britanica isi formeaza liderii din timp".

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=291&data=2007-02-22