< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - miercuri, 23 ianuarie 2008

Pentagonul va incheia, in curand, cu Praga acordul privind scutul anti-racheta

In ciuda protestelor Rusiei, amplasarea scutului american anti-racheta in Cehia se va materializa in cel mai scurt timp. Pentagonul si-a exprimat speranta ca va putea anunta "in cursul saptamanilor urmatoare" un acord cu Praga privind instalarea unui radar pe teritoriul ceh, in cadrul proiectului de desfasurare a scutului anti-racheta in Europa, relateaza AFP.

Discutiile cu Cehia "continua sa se deruleze foarte, foarte bine", a asigurat, marti, purtatorul de cuvant al Pentagonului, Geoff Morrell, in cadrul unei conferinte de presa. "Ne apropiem de un acord cu Cehia. Speram sa avem ceva ce putem anunta in saptamanile urmatoare", a precizat el.

Pentru a-si completa scutul anti-racheta, Statele Unite vor sa instaleze, pana in 2012, zece interceptoare de racheta in Polonia si un radar in Cehia. Scopul declarat al acestui demers este contracararea unei eventuale amenintari venite din partea Iranului impotriva teritoriului american.

In schimbul permisiunii sale, noul Guvern polonez a cerut ca Washingtonul sa participe la modernizarea sistemului sau de aparare. Praga, aflata intr-o faza mai avansata a negocierilor, a cerut in schimb, la jumatatea lunii ianuarie, avantaje concrete prin intermediul contractelor militare si industriale.

Proiectul scutului anti-racheta suscita opozitia ferma a Rusiei. Moscova este nemultumita ca SUA vor sa-si instaleze scutul in apropierea granitelor ruse si se indoieste ca americanii vor sa ia aceasta masura de teama Iranului, considerand ca, de fapt, vizata este chiar Rusia.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2808&data=2008-01-23