< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - luni, 11 mai 2009

Cine sapa groapa altuia, cade si(n)gur in ea

Ce tie nu-ti place, altuia nu face! Cine sapa groapa altuia, cade singur in ea! Si ar mai fi povete pe care le stim, dar de pus in practica... De pe margine, e amuzant intr-un fel amar sa vezi ce se intampla zilele astea in coalitia de guvernare PSD - PD-L. Pentru ca s-au inversat rolurile. Pe vremea defunctei Aliante DA, democratii erau cei care se comportau, desi aflati la guvernare, ca si cum ar fi fost in opozitie. Acum, le-a venit randul sa simta pe pielea lor cum s-au simtit liberalii, pentru ca social-democratii combat cam la fel. Poate ca sorgintea fesenista comuna a celor doua partide aflate acum la guvernare este de vina pentru ca stiu sa foloseasca aceeasi arma atat de bine. Oricum, e doar un spectacol pentru ca nici unii, nici altii, nu vor renunta la posturi acum. Teritoriul ar intra in vrie. Si e an electoral. La greu. Startul foarte pe fata al traselor sub si deasupra centurii, in figura si pe unde s-o mai nimeri a fost dat la sfarsitul saptamanii trecute.

Si lupta, si da-i: Tablou cu prostanaci, agramati si... un viitor fost presedinte

Vizita de sambata a presedintelui tuturor... democrat-liberalilor, Traian Basescu, la lansarea eurocandidatilor partidului a fost si prilej de a-i critica pe cei care au furat startul alegerilor, de a-si cam anunta candidatura la prezidentiale si a multumi PD-L-ului pentru ca e singurul partid care "nu-si injura presedintele". De la Iasi, liderul PSD si candidatul pentru fotoliul de la Cotroceni Mircea Geoana a anuntat ca "2009 ar trebui sa reprezinte un nou inceput" si a facut o radiografie a situatiei albastre in care ne aflam: "Suntem intr-un fel de virus al vrajbei, suntem intr-o perioada in care interesele meschine umbresc clasa politica". Cat depre Traian Basescu... "Traian Basescu e un viitor fost presedinte" pentru ca proiectul sau politic nu a fost decat "o mare minciuna" care si-a atins "punctul terminus". Clar?

Din cealalta tabara, vicepresedintele PDL si presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a spus ca Romania nu trebuie sa ajunga pe mana "smecherilor si profitorilor, pe mana agramatilor si a prostanacilor, pe mana celor care si-au facut din interesul personal unicul tel in viata". Daca despre Geoana n-a folosit decat apelativul cu care l-a gratulat candva Ion Iliescu, pentru Adrian Nastase si guvernarea PSD, fara numar. Vremuri "cand parca orice speranta murise, cand romanii erau ridicati de pe strada, oamenilor de afaceri li se cerea sa cotizeze pentru trofee ale calitatii, cand ziaristilor li se baga pumnul in gura... De aceea, aceste momente nu trebuie sa se mai repete".

Daca-i pe-asa, nici Marean Vanghelie, agramat ori ba, nu s-a lasat mai prejos. Aflat la plantat tei si piersici pe hectarele cartierului Baneasa de langa Bucuresti, liderul PSD a anuntat ca au trecut cinci ani de mandat al lui Traian Basescu "si aici suntem pe un teren de 220 de hectare unde e cea mai mega escrocherie din Romania". Ca a "vazut speriat" la televizor cum Traian Basescu vorbea despre o investitie strategica la Baneasa si "nu intelegea de ce Justitia din Romania s-a luat de acesti investitori strategici". Cat despre candidatura pentru un nou mandat a actualului presedinte al Romaniei, numai de bine. "In ceea ce ne priveste e foarte bine ca si-a anuntat candidatura, pentru ca ne ajuta foarte mult. Tinand cont ca cinci ani le-a spus romanilor sa traiasca bine, romanii vor decide daca au trait bine".

Nervi de Boc, Nita si aeroportul din Brasov

Intre timp, presa de luni a apucat sa scrie de pasibili de remanieri. De la PSD. Ba Ponta, ba Nica, ba Nita ori Diaconescu. Oricum, Vasile Blaga era suparat rau pe colegii de guvernare. Daca nu le convine, sa plece, zicea. Dupa intalnirea de azi dintre liderii celor doua partide, Vanghelie a zis ca Blaga a glumit. Ba nu, a zis numitul, acompaniat de Stolojan. Dan Nica a iesit sa spuna presei ca, de fapt, nici vorba de nervi in coalitie...

Conform hotnews, de fapt, liderii PD-L si premierul Emil Boc au amenintat cu revocarea ministrilor PSD. Premierul Boc si ministrul Administratiei si Dezvoltarii Regionale, Vasile Blaga, le-ar fi comunicat transant social-democratiilor ca, daca isi continua atacurile in presa iar ministrii PSD continua indisciplina, vor trece la revocarea lor din Guvern.

In spatele usilor inchise, sedinta Coalitiei a fost cu scantei. Liderii PD-L au venit la intalnirea cu social-democratii extrem de iritati si au trecut direct la amenintari la adresa ministrilor PSD. Conform surselor Hotnews.ro, Emil Boc s-a aratat deranjat de atacurile din presa a social-democratilor, in mod special de "derapajele" ministrului IMM-urilor Constantin Nita.

Boc le-a spus social democratilor ca nu mai accepta atacuri si declaratii din partea ministrilor PSD, dand exemplu interventia lui Nita care a criticat saptamana trecuta, la Galati, introducerea impozitului forfetar. Emil Boc, secondat de Vasile Blaga, le-a ca pot sa-i revoce din functie pe ministrii PSD fara acordul presedintelui de partid, Mircea Geoana.

"Daca vreti sa numiti altii in locul lor bine, daca nu trecem la remaniere guvernamentala si nu avem nevoie de acordul Parlamentului, e suficienta semnatura presedintelui Traian Basescu", le-ar fi comunicat Vasile Blaga social democratilor.

Sursele Hotnews.ro sustin ca nemultumirea fata de ministrul Constantin Nita are o istorie mai veche. Nita a fost cel care a insistat ca PD-L sa-si dea acordul pentru construirea aeroportului de la Brasov. In urma cu doua saptamani, deputatii au adoptat o ordonanta a fostului Guvern Tariceanu, care prevedea construirea aeroportului Brasov-Ghimbav. Initial, deputatii PD-L au votata impotriva ordonantei dar, la insistentele lui Constantin Nita, de origine din Brasov, Emil Boc a dat unda verde adoptarii ordonantei.

La numai o sptamana dupa ce ordonanta privind infiintarea aeroportului a fost adoptata de Parlament, Constantin Nita critica masura Guvernului care prevedea introducerea impozitului forfetar. Mai mult, Nita anunta ca Executivul ar putea renunta in toamna la impozitul minim. Sursele Hotnews.ro sustin ca declaratiile lui Nita si atacurile la adresa Guvernului l-au scos din sarite pe Emil Boc, care a tunat si fulgerat in sedinta Coalitei de luni.

Aceleasi surse sustin ca liderii PSD au propus semnarea unui pact de neagresiune, conform caruia ministrii celor doua partide sa nu mai atace candidatii la prezidentiale. In replica, democrat-liberalii le-ar fi spus ca oricum Traian Basescu este atacat constant de PSD si, mai degraba, ar fi potrivita o intelegere in care sa se specifica ca ministrii nu vor mai critica deciziile Guvernului din care fac parte.

Margarita GEICA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=27707&data=2009-05-11