< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - luni, 11 mai 2009

Un vis implinit

Si-a vandut o parte dintre animale ca sa isi faca muzeu in curtea casei

Un barbat din localitatea covasneana Dobarlau si-a vandut o parte dintre animale pentru a-si implini visul, acela de a extinde un muzeu etnografic pe care l-a amenajat in curtea casei sale. Viorel Luca, in varsta de 73 de ani, a adunat, timp de mai bine de patru ani, peste 5.000 de obiecte vechi, iar acum are de gand sa ridice doua cladiri in care sa adaposteasca ''comoara'' pe care o va lasa mostenire generatiilor viitoare. ''Tot Dobarlaul, cu terenuri si case, nu face cat muzeul meu'', spune mos Luca, mandru de obiectele sale, unele vechi de doua-trei sute de ani, informeaza Agerpres.

In muzeul lui mos Luca gasesti de toate: opinci, razboaie de tesut, piepteni de descalcit calti, o piua din anul 1700, un darac de lana, lazi de zestre, echipamente si arme din primul si din cel de-al doilea razboi mondial, gramofoane, televizoare cu lampi, discuri, fotografii, clopote, caciuli de oieri, lampi cu gaz si multe alte lucruri folosite pe vremuri de bunici si strabunici.

Acesta are de gand sa le ''catalogheze'', ca sa stie toata lumea ale cui au fost si la ce au folosit. ''M-am hotarat sa fac muzeul ca sa vada cei ce se vor clona ori se vor naste in vreo eprubeta cum a fost viata inaintea lor. Sa nu creada ca a fost mereu asa. (...) Eu nu am nimic cu modernismul, cu tehnologia, cu Internetul, dar trebuie sa respectam trecutul, traditiile si obiceiurile stramosilor nostri pentru ca sa nu pierim ca neam'', a afirmat mos Luca. Acesta spera ca muzeul sau sa devina atat de renumit incat sa rivalizeze cu cele mai cunoscute din tara, dar are si un mare ''of'' - faptul ca nu e sustinut de autoritatile locale pentru a fi inclus in circuitul turistic.

''A venit pe la mine multa lume, si din Italia si din Spania, si mi-a cerut sa vand din lucruri, pe bani multi. Nu le-am dat nimic. Dimpotriva, daca vine cineva la mine si imi aduce ceva eu cumpar, ca nu vreau nimic de pomana. Daca nu am bani, nu-i bai, vand un animal din grajd'', spune mos Luca, precizand ca va lasa ''cu limba de moarte'' ca nici un obiect din colectie sa nu fie instrainat pana ce nepoata sa, Maria, nu va implini varsta de 18 ani.

ZIUA Online

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=27671&data=2009-05-11