< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - luni, 21 ianuarie 2008

CNN prezinta detalii inedite din culisele vietii teroristului numarul unu al planetei

Omar ben Laden catre tatal sau: "Gaseste o alta cale!"

Fiul lui Osama ben Laden ii cere acestuia sa isi schimbe metodele de a-si ajuta poporul

Omar ben Laden ii cere tatalui sau, Osama ben Laden, liderul retelei al-Qaida, pe care nu l-a mai vazut din 2000, cand a parasit organizatia terorista, sa isi schimbe metodele de lupta, se arata intr-un interviu acordat postului CNN.

Omar pretinde ca vorbeste deschis, pentru ca s-a hotarat sa puna capat violentelor inspirate de tatal sau. "Incerc sa ii spun tatalui meu: "Incearca sa gasesti o alta modalitate de a ajuta si gaseste-ti un obiectiv. Folosirea acestor bombe, a acestor arme nu este buna pentru nimeni". Tanarul, casatorit cu o femeie de cetatenie britanica, declara ca acesta nu ar fi numai mesajul sau, ci si al unui prieten al tatalui sau si al multor musulmani.

Desi nu impartaseste metodele folosite de Osama ben Laden, Omar nu il considera terorist pe tatal sau si nu crede ca acesta va fi prins, intrucat se bucura de sprijinul localnicilor. "Oricum, acolo oamenii sunt altfel. Nu le pasa de Guvern", a explicat el, adaugand ca tatal sau crede ca menirea lui este sa ajute oamenii.

"Nu cred ca tatal meu este terorist, iar istoria va dovedi ca nu este"

Impreuna cu sotia sa, Zaina, Omar se pregateste sa lanseze o miscare pacifista, cu totul diferita de cea a tatalui sau. Tanarul in varsta de 26 de ani, desi are parul lung impletit in cozi subtiri si conduce un Jeep, seamana foarte mult cu tatal sau, fapt care insa nu ii repugna. "Nu ascund faptul ca sunt fiul lui Osama. Nu imi ascund numele. Sunt mandru de numele meu, dar oamenii se sperie si fug", a explicat el.

"Personal nu cred ca atentatele de la 11 septembrie au fost drepte, dar s-a intamplat. Nu cred ca razboiul din Vietnam a fost drept. Nu cred ca ceea ce se intampla in Irak este drept", a precizat el, explicand ca a parasit al-Qaida pentru ca nu vrea ca numele sau sa fie asociat cu uciderea civililor.

Intrebat de ce nu a protestat mai ferm fata ce actiunile lui Osama, Omar a declarat ca aceasta este datoria clericilor din jurul tatalui sau, dar a precizat ca tatal sau "nu are puterea de a opri miscarea in acest moment".

Sotia lui Omar, Zaina, a declarat ca anul acest vor organiza o cursa de cai in Africa de Nord in numele pacii, dar ca obtinerea de sponsorizari este dificila. "Probabil ca ar fi fost mai usor sa organizam o cursa fara a specifica numele lui Omar, dar astfel ar fi fost doar o cursa, nu una pentru pace", a precizat ea.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2741&data=2008-01-21