< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - luni, 21 ianuarie 2008

Putin si Medvedev, "Tari" pe viata

Potrivit lui Serghei Mironov, presedintele camerei superioare a Parlamentului rus, cei doi ar putea conduce Federatia, succesiv, pana in 2033

Presedintele rus Vladimir Putin si favoritul sau in cursa pentru alegerile prezidentiale din martie, Dmitri Medvedev, ar putea conduce succesiv Rusia pentru urmatorii 25 de ani, a declarat luni, intr-un interviu, un oficial din cadrul administratiei de la Kremlin, citat de Reuters.

Serghei Mironov, presedintele camerei superioare a Parlamentului rus, a declarat ca Putin ar putea redeveni presedinte dupa incheierea primului mandat al lui Medvedev, sa asigure functia de sef al statului pentru doua mandate, dupa care sa se retraga pentru a-i permite lui Medvedev sa preia din nou prerogativele prezidentiale.

Nici Putin, nici Medvedev nu au prezentat vreun plan similar pentru viitor, dar faptul ca Mironov avanseaza acest scenariu sugereaza ca elita rusa care detine puterea centrala intentioneaza sa o pastreze pentru multi ani de acum inainte.

"Voi privi departe in viitor", a declarat Mironov pentru publicatia Moskovski Komsomolets. "Ar putea exista diferite scenarii. Vladimir Vladimirovici (Putin) ar putea reveni in 2012 (ca presedinte)", a sugerat acesta.

"Cred ca pana atunci vom fi extins mandatul prezidential la cinci sau sapte ani. Daca va fi de sapte ani si Vladimir Putin este ales pentru doua mandate consecutive, atunci el va conduce tara timp de 14 ani, adica din 2012 pana in 2026", a adaugat oficialul rus.

"Iar in 2026, Dmitri Anatolievici (Medvedev) ar putea reveni in functia de presedinte", a declarat Mironov. Un eventual nou mandat de sapte ani al lui Medvedev s-ar extinde astfel pana in 2033.

Constitutia rusa interzice unui presedinte sa detina mai mult de doua mandate consecutive, dar nu si preluarea din nou a puterii dupa o anumita pauza.

Putin, in varsta de 55 de ani, urmeaza sa isi incheie cel de-al doilea mandat prezidential in mai. El il sustine pe Medvedev, in varsta de 42 de ani, prim-vicepremier si vechi colaborator al sau, in campania pentru alegerile prezidentiale din 2 martie.

Majoritatea analistilor politici sustin ca rezultatul alegerilor este deja unul previzibil, iar pozitia lor este sustinuta de sondajele de opinie. Putin a declarat ca ar putea prelua conducerea Guvernului sub presedintia asigurata de Medvedev si nu exclude posibilitatea revenirii in fruntea Rusiei in 2012.

Puterea Kremlinului este bazata in mare parte pe economia in crestere datorita preturilor mari la principalele exporturi,gaze si petrol. Putin crede in longevitatea partidului sau, actualul guvern trasand deja liniile unui program social si economic pana in 2020.

Robert MIRCEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2733&data=2008-01-21