< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - luni, 21 ianuarie 2008

David Petraeus, comandantul trupelor coalitiei din Irak, posibil candidat la sefia NATO

Departamentul american de Aparare intentioneaza sa-l numeasca pe generalul David Petraeus, actualul comandant al fortelor coalitiei internationale din Irak, intr-un post de conducere la NATO, scrie editia online a "New York Times". Potrivit publicatiei, care citeaza un oficial de la Pentagon, generalul Petraeus are motive sa spere chiar la postul de comandant suprem al Aliantei de la Bruxelles.

Departamentul de Aparare ia in calcul eventualitatea unei noi functii pentru generalul Petraeus, iar postul de comandant suprem al aliantei este o posibilitate, a declarat, sub acoperirea anonimatului, inaltul responsabil de la Pentagon. "El este un candidat pentru acest post, dar nu a fost luata inca o decizie finala si nu se stie cand se va intampla acest lucru", a precizat oficialul pentru "New York Times". Printre candidatii care l-ar putea inlocui in functie pe comandantul coalitiei militare din Irak se numara generalul Stanley McChrystal, responsabil cu operatiunile speciale din Irak, si generalul Peter Chiarelli, primul adjunct al ministrului Apararii Robert Gates, speculeazeaza cotidianul.

Numirea lui Petraeus la sefia NATO nu ar fi o surpriza prea mare, data fiind aprecierea de care se bucura acesta. Strategia de intarire a trupelor din Irak, propusa de generalul David Petraeus si aprobata de presedintele George W. Bush, a permis suplimentarea fortelor americane cu 30.000 de soldati in 2007, ceea ce, potrivit unui expert al Pentagonului, a facut ca numarul atacurilor sa se reduca, in ultimele trei luni, la jumatate.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2730&data=2008-01-21