< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - luni, 21 ianuarie 2008

Israelienii lanseaza un nou satelit de spionaj

Un nou satelit spion israelian Tecsar (Polaris) a fost lansat cu succes in cursul noptii de duminica spre luni de la centrul spatial indian Sriharikota, au anuntat surse israeliene si indiene, citate de Rompres.

Avand o greutate de 300 de kilograme, satelitul israelian este primul lansat de o racheta indiana si este dotat cu tehnologie SAR (Synthetic Aperture Radar), au anuntat surse oficiale ale Industriei aerospatiale israeliene (IAI). Aceasta tehnologie este capabila sa transmita imagini de inalta precizie, indiferent de conditiile climatice.

Potrivit postului de televiziune NDTV, care citeaza surse din cadrul agentiei spatiale indiene, satelitul, care a fost lansat la ora 03,45 GMT, este echipat cu o camera de luat vederi capabila sa fotografieze tinte de dimensiuni reduse, inclusiv pe timp de ceata. Evenimentul nu a fost anuntat anticipat din cauza caracterului ''geopolitic sensibil'' al misiunii, conform aceleiasi surse.

Ziarele israeliene au titrat ca atat inginerii israelieni si cei indieni nu au parasit zona de lansare decat 80 de minute mai tarziu cand au inceput sa primeasca primul semnal de la satelitul Tecsar.

Lansarea a creat polemici, Polaris fiind considerat un satelit spion utilizat pentru scopuri militare in tari din Golf si in Pakistan, tara cu care India are legaturi bilaterale tensionate.

In iunie anul trecut, Israelul a lansat un satelit spion, Ofek 7, cu ajutorul unei rachete de tip Shavit echipata cu trei motoare, la baza Palmahim, la sud de Tel Aviv, dupa ce in urma cu trei ani esuase un test cu un satelit Ofek-6.

Israelul considera Iranul drept principalul sau dusman, in special dupa ce presedintele iranian a chemat la ''stergerea statului evreu de pe harta'' lumii, fiind foarte preocupat de programul nuclear al Teheranului.

Israelienii au intrat in clubul puterilor spatiale in 1988, odata cu lansarea primului sau satelit Ofek-1.Israelul si India au stabilit relatii diplomatice in 1982, ulterior statul evreu devenind pentru New Delhi cel de-al doilea sau furnizor de arme, dupa Rusia.

Lansarea pe orbita a satelitului israelian de catre India a fost amanata de doua ori, in 2007. Aceasta din urma intra astfel in competitie cu tari precum, Statele Unite, Rusia, China, Ucraina si Statia Spatiala Europeana, in oferta de a putea sa lanseze sateliti comerciali.

Robert MIRCEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2727&data=2008-01-21