< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - luni, 21 ianuarie 2008

Voronin merge la Moscova sa vanda viitorul Moldovei

Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, incepe luni o vizita de doua zile la Moscova, in cadrul careia va fi primit de seful statului rus, Vladimir Putin, si de patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, Aleksii al II-lea.

In prima zi a vizitei, liderul politic de la Chisinau urmeaza sa primeasca din mana patriarhului Aleksii al II-lea premiul "pentru merite deosebite la intarirea coeziunii dintre popoarele pravoslavnice", decernat de catre Fondul International al Unitatii Popoarelor Ortodoxe, ceremonia urmand sa aiba loc la Catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova.

Potrivit presei de la Chisinau, la ceremonie ar urma sa asiste si patriarhul Chisinaului si al intregii Moldove, Vladimir, seful Mitropoliei Moldovei, dependenta canonic de Patriarhia Rusa. Ulterior, mitropolitul Vladimir si presedintele Voronin vor avea o intrevedere cu patriarhul rus, cu care se presupune ca va fi discutata problema Mitropoliei Basarabiei, subordonata canonic Patrirahiei Romane.

Compromisul transnistrean

Marti, dupa cum a precizat serviciul de presa al Kremlinului, Vladimir Voronin va avea convorbiri cu presedintele Vladimir Putin in special pe problema transnistreana, un subiect din ce in ce mai intens discutat in ultima perioada in contextul unei apropiate solutii in ceea ce priveste provincia Kosovo.

Anticipand vizita la Moscova a presedintelui moldovean, dupa cea efectuata la 14 ianuarie la Bruxelles si dupa vizitele intreprinse saptamana trecuta la Chisinau de presedintele in exercitiu al OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa), ministrul finlandez de Externe, Ilkka Kanerva, si de secretarul general adjunct al NATO, Robert Simmons, presa rusa lansa zilele trecute ideea unei posibile "impacari" intre Republica Moldova si Rusia in problema transnistreana pe baza unui compromis. Moscova ar putea ceda regiunea din stanga Nistrului, daca va primi garantii reale din partea Chisinaului privind mentinerea in continuare in regiune a fortelor ruse si asigurari in ceea ce priveste orientarea prorusa a Moldovei. In acest caz, Transnistria ar putea conta doar pe o "autonomie largita", dar nicidecum pe o recunoastere a independentei sale.

Kommunist: "Occidentul este cu noi sau impotriva noastra?"

Calculul puterii comuniste de la Chisinau de a "sifona" un pic imaginea Romaniei in fata oficialilor Uniunii Europene, cu ocazia recentei vizite a presedintelui moldovean Vladimir Voronin la Bruxelles, a fost unul gresit, constata in editia din aceasta saptamana publicatia de limba rusa "Moldavskie Vedomosti" de peste Prut.

Potrivit saptamanalului citat, Bruxellesul nu-i tradeaza pe ai "sai", iar Romania este membra a UE, in timp ce Republica Moldova nu-i decat o "ruda saraca" de la granita europeana si asa va ramane inca o buna perioada.

In loc sa "potoleasca" Bucurestiul "expansionist", asa cum si-ar fi dorit puterea de la Chisinau, Bruxellesul i-a cerut lui Voronin reforme "adevarate", scrie "Moldavskie Vedomosti", apreciind ca pozitia UE in scandalul dintre Republica Moldova si Romania pe tema "expansiunii" tarii vecine nu a facut decat sa irite puterea moldoveana, care si-a varsat naduful in ultimul numar al ziarului comunistilor moldoveni - "Kommunist" (editia de vineri).

"Este de-a dreptul surprinzator ca pretentiile Romaniei la adresa tarii noastre (Republica Moldova) au sporit si sunt exprimate absolut pe fata si cu toata sinceritatea de primii oameni in stat de cand Romania a devenit membra a UE", isi exprima stupefactia, in editia de vineri, ziarul "Kommunist".

"Un lucru nu este clar: Occidentul este cu noi sau impotriva noastra? El este pentru independenta noastra sau impotriva ei, pentru ca, in cele din urma, sa ne inghita Romania?", se intreaba publicatia comunistilor moldoveni, in opinia careia, "cel mai probabil, in Occident, multi dintre cei care iau decizii nu sunt bine informati si inca nu inteleg pe deplin problema aparuta intre Republica Moldova si Romania".

Potrivit organului de presa al Partidului Comunist din Republica Moldova, "intram intr-o perioada cand fortele unioniste reunificate vor incerca sa dea o ultima lupta. Occidentul are doua posibilitati: sa arate in fapta ca se pronunta fara rezerve pentru suveranitatea Republicii Moldova sau sa se situeze pe o pozitie neutra, deasupra acestei lupte, urmarindu-si interesele proprii, straine de suveranitatea Moldovei".

In incheierea editorialului consacrat esecului demersului antiromanesc al presedintelui Voronin in ultima sa vizita la Bruxelles, Kommunist se intreaba retoric: "Cu cine esti tu, tacutule Occident, in acest delicat moment?"

Istoricii de la Tiraspol vad perspective comune pentru Republica Moldova si Romania

In acelasi context, voci de la Chisinau si la Tiraspol au readus in atentia presei doua proiecte mai vechi privind solutionarea diferendului transnistrean si perspectivele Republicii Moldova. Ilia Galinski, directorul Institutului de Istorie al Universitatii de la Tiraspol, crede ca Moldova dintre Prut si Nistru ar avea o singura solutie pentru perspectivele ei si anume reunirea cu Romania, pe cand Victor Doras, fost consilier al presedintelui Voronin, propune ca solutie federalizarea Republicii Moldova. Cei doi, in opinia expertilor de la Chisinau, nu fac altceva decat sa relanseze doua planuri mai vechi in problema Republicii Moldova - planurile Belkovski si Kozak. Amandoua au fost periodic subiecte de presa si la Chisinau, si la Bucuresti, si la Moscova. Ramane de vazut ce se va discuta in aceste zile la Moscova si cum Voronin va "negocia" cu "tarul" Putin viitorul acestei mici republici atat de incercata in ultimul secol.

Madalin NECSUTU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2725&data=2008-01-21