< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SANATATE - luni, 21 ianuarie 2008

Studii recente au demonstrat ca micutii care au alaturi un patruped au un sistem imunitar puternic

Copiii care cresc in apropierea unui animal sunt mai sociabili

Un copil crescut in compania unui animal e mai sanatos, mai sociabil si mai increzator in sine, indiferent daca prietenul necuvantator este un hamster, un caine, o pisica, un papagal sau chiar un pestisor, sustin psihologii. Copilul poate invata primele lucruri despre responsabilitate daca va avea in grija sa un animal, iar in acest mod va castiga si un bun prieten. Studiile recente au mai aratat ca sistemul imunitar al copiilor crescuti in compania unui caine este mult mai puternic. Orice animal, oricat ar fi de mic, poate insemna mai mult decat un simplu joc pentru copil. "Pentru copii as recomanda cel mai frumos cadou pe care puteti sa-l faceti: un animal. Poate fi o broscuta, poate fi un hamster, un papagal. In primul rand ii ofera copilului prilejul de a avea grija de el, asa puteti obisnui un copil, de mic, sa aiba responsabilitati", a declarat, citata de Realitatea TV, proprietara unui pet shop.

Chiar daca plimbatul cainelui sau curatatul acvariului sunt percepute uneori de catre copii drept o corvoada bucuria de a avea alaturi un mic prieten ii poate face sa uite de greutati, mai spun specialistii. Se stie ca, oamenii care au animale sunt mai responsabili si se simt folositori, iar acest lucru stimuleaza instinctul de supravietuire. Acestia vor sa traiasca mai mult, iar prezenta unui patruped este categoric un antidot ideal pentru zilele si starile proaste. In plus, animale precum cainii si pisicile ofera neconditionat afectiune si ne pot ajuta sa fim mai sociabili cu alti oameni, deci sa ne diversificam perspectivele sociale.

Pe de alta parte, starea de sanatate a celui care are un animal in grija se imbunatateste considerabil. De exemplu, numai daca ne uitam la o pisicuta, la un caine sau la un acvariu cu pesti, tensiunea arteriala crescuta poate sa scada in timp scurt si astfel rezolvam o problema de sanatate extrem de raspandita in lume, hipertensiunea arteriala. Studii recente au demonstrat faptul ca glicemia, colesterolul au un nivel mult mai bun la prietenii animalelor, decat in cazul celor care nu au un prieten necuvantator in preajma.

O.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2723&data=2008-01-21