< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - joi, 17 ianuarie 2008

Romano Prodi asigura interimatul la justitie

Modelul romanesc al interimatelor prinde si in Italia. Urmand, parca, modelul premierului Calin Popescu Tariceanu, care a asigurat interimatul la conducerea Ministerului Afacerilor Externe, in perioada martie - aprilie 2007, premierul italian Romano Prodi a preluat si el joi un portofoliu. Insa, spre deosebire de Tariceanu, care a fost obligat sa se ocupe de Externe pentru ca Traian Basescu refuza sa aprobe numirea lui Adrian Cioroianu, Prodi va asigura portofoliul Justitiei ca ministru interimar ca urmare a demisiei lui Clemente Mastella, a carui sotie este implicata intr-un scandal de coruptie, relateaza joi AP.

Prodi si-a exprimat insa speranta ca Mastella isi va relua postul dupa ce se va apara in fata instantei si ca va putea conta in continuare pe sprijinul parlamentar al micului partid Udeur (crestin-democrat), informeaza Reuters. Premierul italian a anuntat totodata ca, prin asumarea interimatului la justitie, va incerca sa garanteze, pentru o scurta perioada de timp, atat continuarea politicii Guvernului in domeniu, cat si stabilitatea majoritatii la guvernare.

Ministrul italian al Justitiei a anuntat miercuri ca demisioneaza ca urmare a informatiilor potrivit carora sotia sa este anchetata pentru coruptie si consemnata in arest la domiciliu. Desi premierul italian i-a respins initial demisia, Mastella a declarat joi ca ar fi vorbit cu premierul si si-a confirmat demisia. Acest ultim scandal de coruptie agraveaza si mai tare lucrurile in cadrul fragilei coalitii de centru-stanga a premierului italian, de vreme ce majoritatea de care se bucura Prodi in senatul italian depinde de sustinerea partidului Udeur, mai comenteaza AP.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2672&data=2008-01-17