< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - joi, 17 ianuarie 2008

Angajatii ar putea primi bonuri de vacanta

Daca v-ati propus sa plecati in vacanta dar nu aveti si fondurile necesare, nu disperati. Firma la care lucrati v-ar putea recompensa cu bonuri de vacanta, asemanatoare tichetelor de masa. Pentru aceste prime nu se plateste impozit dar sunteti obligat sa mergeti in statiunea aleasa de patron. Nu toti angajatii pot beneficia insa de aceste vouchere de vacanta. Conditia necesara pentru a primi acest bonus este ca angajatul sa fi cotizat intre 4 si 11 luni cu 10% din salariul minim brut.

Pe langa aceste fonduri de acumulare pentru vouchere de vacanta, pentru care atat angajatul, cat si angajatorul trebuie sa contribuie timp de mai multe luni, exista si posibilitatea recompensarii cu tichete de concediu. Sistemul este bun pentru firme care isi pot deduce contravaloarea tichetelor pentru fiecare angajat, in limita salariului minim pe economie. Iar angajatul nu mai plateste impozit.

Ideea introducerii bonurilor pentru petrecerea concediilor, lansata in urma cu cativa ani, a gasit sustinere in randul sindicatelor, operatorilor de turism si in Senatul Romaniei, care in februarie 2007 a dat aviz pozitiv acestei legi. Mai ramane decizia Camerei Deputatilor pentru ca actul normativ sa intre in vigoare.

Sistemul bonurilor de vacanta a fost introdus cu succes in tari precum Franta, Austria, Spania, Marea Britanie, Portuglia si Ungaria.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2666&data=2008-01-17