< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - marti, 28 aprilie 2009

A gasit un ornament in valoare de sase sute de mii de euro, intr-o cutie pe care a asteptat 70 de ani s-o deschida

O femeie care a asteptat vreme de 71 de ani sa deschida o cutie pe care tatal ei i-a lasat-o mostenire, a fost uimita sa gaseasca un taur din jad, in valoare de 570.000 de euro, titreaza marti "Mail Online". Tatal, Sackville George Pelham, al cincelea duce de Yarborough, a cumparat figurina veche de 250 de ani din China, in 1938, platind pentru ea echivalentul a 340 de euro. Insa, dupa izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, omul a infasurat-o intr-un ziar, a pus-o intr-o cutie, pe care a depozitat-o in seiful unei banci.

Dupa moartea sa, in 1948, Lady Diana Miller a emigrat in sudul Africii. Acum, intoarsa in Marea Britanie, mostenitoarea a ajuns la respectiva banca si a deschis cutia, despre care credea ca ar contine portelan si a descoperit figurina. Potrivit specialistilor, piesa a fost gravata in jad in urma cu 250 de ani pentru imparatul Qianlong, ea fiind extrem de rara.

Insa britanica a hotarat ca mostenirea de la tatal ei sa fie licitata. "Este o piesa unica. Este incredibil cum vreme de 70 de ani ea a stat ascunsa. Ducele de Yarborough ar fi cumparat-o doar cu un an inainte sa izbucneasca razboiul. Atunci lucrurile sale au fost puse la pastrare in seiful unui ziar pentru a fi protejate. Barbatul a murit in 1948 si fiica a mostenit totul, insa ea emigrase in Africa, de unde s-a intors in 2005. A mers la banca si a descoperit figurina infasurata intr-un ziar. Nu stim nimic despre istoria ei inainte sa fie adusa din China in Marea Britanie", a declarat John Axford, de la casa de licitatie Woolley and Wallis din Salisbury.

Taurul de apa reprezinta, in China, primavara, taria si calmul si este animalul folozofului Laozi, figura fondatoare a taoismului. Ducele de Yarborough a fost un locotenent colonel in Nottinghamshire Yeomanry, iar la izbucnirea razboilui a fost trimis in Palestina. El s-a intors in Marea Britanie in ocombrie 1940, insa nava pe care calatorea s-a scufundat, iar el a suferit, pana la moarte, de grave probleme respiratorii, titreaza "Mail Online".

R.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=26642&data=2009-04-28