< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - joi, 17 ianuarie 2008

Seful Pentagonului dezbina NATO

Declaratiile ministrului american al Apararii, Robert Gates, potrivit caruia fortele NATO, care participa la operatiuni in sudul Afganistanului, nu sunt suficient de pregatite pentru a-i combate pe rebeli, au provocat indignare in Marea Britanie, Canada, Olanda, in randul unor importanti membri ai Aliantei Nord-Atlantice care au participat la cele mai dure confruntari in sudul Afganistanului, scrie editia de joi a publicatiei "The Times".

Ambasadorul SUA in Olanda a fost convocat pentru a explica declaratiile facute de Robert Gates potrivit caruia esecurile operatiunilor din sudul Afganistanului contribuie la cresterea violentelor. Unii oficiali britanici si olandezi au refuzat sa creada ca afirmatiile responsabilului american vizau strict tarile lor. Totodata, Eric Adelman, adjunct al ministrului Apararii, a trebuit sa contacteze capitalele NATO pentru a da asigurari ca Robert Gates nu s-a referit la nici un membru al Aliantei.

Patrick Mercer, conservator britanic si fost ofiter, a calificat afirmatiile ca fiind "foarte ofensatoare". "Le-as cere americanilor sa inteleaga ca suntem cei mai apropiati aliati ai lor si oamenii nostri isi varsa sangele si mor in numar mare", a declarat conservatorul britanic.

"Pentagonul a plasat foarte rapid in context afirmatiile facute de Robert Gates. Nu s-a referit la noi. Nu a fost necesar sa-l convocam pe ambasadorul SUA deoarece am fost asigurati ca Robert Gates s-a referit la istoria NATO, nu la eforturile individuale ale membrilor Aliantei in sudul Afganistanului", a apreciat, la randul sau, un oficial britanic.

Potrivit unor surse ale Ministerului canadian de Externe, oficiali au contactat Pentagonul dupa publicarea afirmatiilor facute de ministrul american al Apararii.

Robert Gates "nu critica nici o tara, ci a dorit sa clarifice ca in opinia sa NATO ca alianta nu si-a redirectionat antrenamentul rapid sau eficient in confruntarea cu amenintarile asimetrice. Robert Gates a salutat intotdeauna trupele britanice pentru profesionalism, curaj si sacrificii", a explicat la randul sau pentru The Times purtatorul de cuvant al Pentagonului, Geoff Morrell.

"Sunt preocupat de faptul ca trimitem consilieri militari care nu sunt corect antrenati si ca avem forte militare care nu stiu sa conduca operatiuni impotriva rebelilor", a declarat inaltul responsabil militar american, care a adaugat ca "majoritatea fortelor europene, a fortelor NATO, nu sunt antrenate pentru a-i combate pe rebeli", potrivit unui interviu aparut miercuri in cotidianul "Los Angeles Times".

Marea Britanie a trimis 7.800 de militari in sudul Afganistanului, unde 81 dintre acestia au fost ucisi. Olanda si Canada au pierdut de asemenea un numar substantial de soldati in operatiunile impotriva talibanilor.

In 2007, Canada, care a desfasurat 2.500 de militari in provincia Kandahar (sud), a fost implicata in una dintre cele mai aspre confruntari cu fortele talibane in districtul Panjwayi.

Robert MIRCEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2652&data=2008-01-17