< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - miercuri, 16 ianuarie 2008

Curtea de la Haga s-ar putea pronunta anul acesta in cazul Insulei Serpilor

Hotararile Curtii Internationale de Justitie au caracter obligatoriu

Ministerul de Externe a expediat note verbale catre Ambasada Ucrainei la Bucuresti, dupa ce presedintele ucrainean a semnat un decret pentru transformarea Insulei Serpilor intr-un "paradis fiscal". Reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe sustin ca o astfel de masura nu are niciun efect din punct de vedere juridic asupra procesului care este in desfasurare la Haga. De asemenea, agentul partii romane la Curtea Internationala de Justitie, Bogdan Aurescu, a sugerat marti seara, la Radio Romania Actualitati, ca procesul dintre Romania si Ucraina s-ar putea incheia chiar anul acesta.

"Autoritatile romane fac ceea ce trebuie. Va reamintesc faptul ca autoritatile romane sunt cele care au sesizat, in septembrie 2004, Curtea Internationala de Justitie. Procesul in acest moment este in faza terminarii perioadei de faza scrisa a procedurilor, au fost depuse toate documentele scrise, memoriul partii romane, contramemoriul partii ucrainene, replica partii romane, in decembrie 2006, si a partii ucrainene, in iulie anul trecut. In acest moment, asteptam ca sa ni se comunice din partea Curtii Internationale de Justitie momentul exact in care va avea loc in acest an faza orala a procedurilor, adica pledoariile in fata curtii. Din acel moment, din momentul in care se vor termina pledoariile in fata curtii, intr-un interval de timp de cateva luni, nu foarte mult, se va pronunta Curtea Internationala de Justitie in acest caz printr-o solutie care va preciza cu claritate, in coordonate geografice, care este linia de delimitare intre platoul continental si zona economica exclusiva a Romaniei si platoul continental si zona economica exclusiva a Ucrainei", a declarat marti seara, Bogdan Aurescu, precizand ca, "in cel mai rau caz", decizia ar putea fi luata la inceputul anului viitor.

Potrivit oficialului roman, hotararile Curtii Internationale de Justitie au caracter obligatoriu si trebuie sa fie executate de catre parti. "In cazul in care o parte nu executa o astfel de hotarare, ceea ce nu s-a intamplat niciodata in practica Curtii Internationale de Justitie, exista un mecanism prevazut de Carta ONU, si anume recursul la Consiliul de Securitate. Dar, repet, acest lucru nu s-a intamplat niciodata. Deci nu se pune problema ca o hotarare a Curtii Internationale de Justitie sa nu fie respectata", a mai spus Aurescu.

Masuri fara efect

Marti, presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a semnat un decret prin care transforma Insula Serpilor in zona economica speciala, mai precis, offshore. De asemenea, Iuscenko a insarcinat Guvernul Ucrainei sa elaboreze si sa transmita parlamentului proiectul de lege referitor la infiintarea pe Insula Serpilor a unei zone economice libere si totodata sa adopte masurile necesare in vederea dezvoltarii infrastructurii si a activitatilor economice nu doar pe Insula Serpilor, ci si pe platoul continental al Marii Negre (punerea urgenta in exploatare a complexului de dane portuare pe insula, alimentarea cu energie electrica a "satului" Belai, infiintat recent).

"Romania a obiectat intotdeauna atat pe canale diplomatice, cat si public fata de aceste masuri de asa-zisa dezvoltare a Insulei Serpilor. De altfel, atat ieri (n.r. luni), cat si astazi (n.r. - marti) am expediat note verbale catre Ambasada Ucrainei la Bucuresti, exprimand aceeasi pozitie pe care am exprimat-o de fiecare data, si anume ca astfel de masuri nu pot sa afecteze caracteristicile naturale ale Insulei Serpilor", a declarat Bogdan Aurescu.

Miza energetica

Romania a dat in judecata Ucraina la Curtea Internationala de Justitie de la Haga in problema delimitarii platformei Marii Negre, dupa ce a trecut cu mult termenul legal prevazut de tarile noastre pentru reglementarea bilaterala a problemei. Romania considera Insula Serpilor o stanca, pentru ca aceasta nu are surse de apa si o serie de alte trasaturi ce demonstreaza capacitatea de asigurare a vietii, iar Ucraina sustine ca este o insula, cu drept mult mai mare la ape teritoriale in jurul sau. In functie de rezolvarea acestei situatii depinde cum se delimiteaza platforma continentala intre Romania si Ucraina si mai ales ceea ce se cheama zona economica exclusiva, foarte importanta, pentru ca in subsol in zona aceasta se afla, se pare, bogate resurse de hidrocarburi. Dupa tentative de forare in Marea Neagra acum cativa ani, acum se succed masuri ale ucrainenilor care incearca sa demonstreze prezenta vietii permanente, a activitatii economice pe aceasta stanca. In decizia de astazi a presedintelui Ucrainei, se face referire si la dezvoltarea activitatii economice pe platforma continentala.

M. BATCA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2618&data=2008-01-16