< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - luni, 13 aprilie 2009

Basescu la intalnirea cu sindicalistii din Educatie: Datele actuale sunt mult schimbate fata de 2008

Presedintele Traian Basescu le-a spus sindicalistilor din invatamant, luni, in debutul intalnirii de la Cotroceni, ca il intereseaza abordarile lor in raport cu realitatile actuale, mult schimbate fata de cele de anul trecut, cand partidele politice si liderii sindicali au semnat Pactul pentru Educatie, relateaza NewsIn.

"Ma bucur ca avem discutia asta, pentru ca datele sunt mult schimbate fata de anul trecut in realitatile noastre. Ma intereseaza sa vad unde va situati ca abordare in raport cu realitatile actuale si cat de departe putem merge in procesul de reformare", le-a spus presedintele liderilor sindicali din invatamant. Basescu a aratat, inca de la inceputul discutiilor, ca intalnirea, desfasurata in prezenta ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, va dura maxim o ora.

La inceputul intalnirii, presedintele Traian Basescu i-a salutat pe reprezentantii celor patru sindicate reprezentative din domeniul invatamantului- FSLI, Alma Mater, Spiru Haret si FEN, dar nu a remarcat prezenta ministrului Ecaterina Andronescu, asezata in dreapta sa. "Buna ziuadoamna, am crezut ca am un consilier de-al meu in dreapta", s-a scuzat seful statului.

"Domnul presedinte, sincer va spun, mie imi pare rau ca au trecut vreo cateva zile de la cea mai mare rectificare negativa pe care a trait-o invatamantul. Poate era mai bine daca ne vedeam cu vreo trei zile inainte de sambata asta pe care o consider neagra pentru invatamantul romanesc. 6.000 de miliarde de lei vechi, mie nu mi-a venit sa cred. Domnule presedinte, din stiinta mea, cea mai mare inainte de asta a mai fost una cand acazut Bancorexul si atunci ni s-au luat 1.000 de miliarde, era Daianu ministru de finante", a declarat presedintele Alma Mater, Razvan Bobulescu.

Bobulescu a aratat ca situatia actuala este inadmisibila, in conditiile in care"in jur de300 de milioane de lei din banii Educatieisunt luate de la investitiile de capital. "Facem reforma, dar numai cu oamenii? Ce facem cu infrastructura?", a spus Bobulescu. Presedintele Alma Mater a precizatca nici nu se pune problema de mariri salariale, dar este debusolat de faptul ca nu mai sunt bani pentru cercetare, in conditiile in care dezvoltarea unei tari depinde de invatamant si cercetare. "Si cand te gandesi ca inventia care a luat locul I in lume la Inventica acum nu a fost rezultatul finantarii de al bugetul de stat", a replicat Basescu la interventia lui Bobulescu.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, a spus ca isi pune mari sperante in invitatia presedintelui si a apreciat atentia pe care Basescu o acorda domeniului. "La intalnirea precedenta ati ridicat doua probleme la care m-am gandit, faptul ca agricultura si turismul nu ni le poate lua nimeni. Mi-as permite sa va sugerez ca la aceste lucruri s-ar mai adauga un al treilea element, si anume forta de munca calificata", a spus Cornea. Liderul FSLI a spus ca a venit pentru a aborda trei probleme majore din domeniu:reforma in invatamant, salariile profesorilor si descentralizarea.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=25658&data=2009-04-13