< Imprimare >      ZIUA ONLINE - RELIGIE - sambata, 11 aprilie 2009

Credinciosii ortodocsi sarbatoresc Floriile, intrarea lui Hristos in Ierusalim

La Patriarhia Romana, slujba religioasa este condusa de patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Daniel. Credinciosii au inceput sa vina la Patriarhie de la primele ore ale diminetii, cu flori si ramuri de salcie, potrivit Realitatea Tv.

Crestinii ortodocsi celebreaza, duminica, cu o saptamana inainte de Pastele ortodox, Intrarea Domnului in Ierusalim sau Duminica Floriilor, zi ce deschide seria comemorarii evenimentelor din Saptamana Mare.

Sarbatoarea Floriilor anunta o alta sarbatoare, pe cea a Pastelui, si are loc, intotdeauna, cu o saptamana inainte de Inviere, la toate marile culte crestine.

In duminica Floriilor, crestin-ortodocsii romani obisnuiesc sa-si impodobeasca icoanele, usile si ferestrele cu ramuri de salcie sfintite, in amintirea ramurilor de finic si de maslin cu care a fost intampinat Iisus, la intrarea in Ierusalim.

In alte tari, ramurile sunt inlocuite de ramuri de maslin si palmier sau de flori. Credinciosii care au respectat Postul Pastelui, au, duminica, dezlegare la peste. Tot din aceasta zi, insa, nu se mai mananca urzici.

Se spune ca cel care se impartaseste de Florii are mari sanse sa i se implineasca orice dorinta rostita cand se apropie de preot. Traditia mai spune ca vremea de Florii va fi la fel si in prima zi de Pasti.

Sarbatoarea marcheaza, de altfel, si ultimul prilej de bucurie dinaintea Saptamanii Patimilor. Incepand din aceasta duminica, ortodocsii se pregatesc spiritual pentru Inviere, printr-un post mai aspru si rugaciune.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=25557&data=2009-04-11