< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SANATATE - sambata, 12 ianuarie 2008

Inima vie creata in laborator

Cercetatorii americani de la Universitatea din Minneapolis, Minnesota, au reusit sa creeze in laborator o inima vie de soarece. Pentru a ajunge la acest rezultat, ei au folosit inima unui animal mort si celule cardiace prelevate de la un animal nou-nascut, arata AFP citand un studiu publicat de revista Nature. Structura creata in laborator a fost plasata intr-un preparat steril. Dupa patru zile de la incheierea procesului, cercetatorii aveau sa constate ca organul a inceput sa prezinte contractii, iar dupa opt zile, inima avea o functie de pompare echivalenta a 2% din functia unei inimi adulte.

"Cand am vazut primele contractii, am ramas fara cuvinte", a comentat Harald C. Ott, membru al echipei care a realizat experimentul.

"A fost unul dintre cele doua mari momente din viata mea. Primul a fost in 1997, cand am vazut celule dezvoltandu-se la o inima de iepure, dupa un infarct", a marturisit si Doris Taylor.

Cercetatorii intentioneaza sa continue experimentele si intentioneaza sa transplanteze aceste inimi bioartificiale obtinute in laborator pentru a le studia functionalitatea intr-un organism viu. Lucrarile de cercetare s-au concentrat pentru moment pe soareci si porci.

"Ideea ar fi sa cream vase sangvine sau organe transplantabile pornind de la celulele pacientului", explica Doris Taylor unul dintre coordonatorii experimentului, relateaza AFP.

O inima bioartificiala creata de la celule ale pacientului ar trebui sa prezinte mai putine riscuri de a fi respinga de organism. Odata implantata, inima ar trebui, teoretic, sa fie hranita, reglata si regenerata in acelasi mod ca organul initial.

Daca ar reusi sa obtina o "inima bioartificiala" de om, aceasta ar spori numarul de inimi disponibile pentru transplant, prelungind durata de utilizare a organelor dupa decesul donatorului. In prezent, durata de utilizare este de maximum patru ore de la deces.

Anual, numai in SUA, 50.000 de pacienti mor pentru ca nu gasesc donatori pentru transplantul cardiac.

A.V.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2531&data=2008-01-12