< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SANATATE - miercuri, 8 aprilie 2009

Sexul oral poate duce la cancer la gat

Tutunul si alcoolul nu sunt singurii factori raspunzatori de cancer orofaringian: maladia se poate dezvolta si prin sex oral

Un virus care poate fi contactat prin sex oral duce la dezvoltarea cancerului la faringe, conform unui studiu publicat, miercuri, pe dailymail.co.uk.

Cercetarea a fost facuta de Johns Hopkins University, pe 300 de voluntari americani. Oamenii de stiinta au descoperit ca indivizii care au avut mai mult de sase parteneri sexuali au un risc de noua ori mai crescut sa dezvolte maladia. Iar cei care au avut o infectie orala cu HPV sunt de 32 de ori mai predispusi sa dezvolte cancer la faringe. Cercetatorii au concluzionat ca virusul HPV este raspunzator pentru mai multe cazuri de cancer decat fumatul sau alcoolul. HPV este raspunzator de 70% dintre cazurile de cancer la colul uterin.

Specialistii au avertizat ca sexul oral este un mod foarte usor prin care se poate transmite virusul HPV, dar nu au putut demonstra daca infectia se poate transmite prin sarut.

In timpul studiului, barbatii si femeile care au fost diagnosticati recent cu cancer orofaringian au fost supusi la teste de sange si de saliva. Totodata, ei au povestit despre viata lor sexuala. Cercetatorii au descoperit ca aproape 70% dintre bolnavi aveau virusul HPV16 in tumorile cancerigene.

Dr. Gypsyamber D'Souza, conducatorul studiului, a declarat ca este foarte important pentru oameni sa stie ca exista si alti factori de risc, in afara de tutun si alcool, care duc la dezvoltarea cancerului orofaringian.

R.P.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=25301&data=2009-04-08