< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - sambata, 12 ianuarie 2008

Sondaj CNN: Clinton sau Obama ar invinge orice candidat republican

Candidatii democrati Hillary Clinton sau Barack Obama ar invinge orice candidat republican care ar castiga investitura partidului la alegerile prezidentiale din 4 noiembrie, releva un sondaj comandat de CNN si dat publicitatii sambata. Candidatul republican care s-ar apropia totusi cel mai mult de favoritii democrati este senatorul de Arizona John McCain. In schimb, republicanul Mitt Romney a obtinut cel mai mare procent al alegatorilor care in mod cert nu ar vota pentru el.

Potrivit sondajului, atat Clinton cat si Obama au cate un avantaj de cel putin 10% in fata republicanilor Mitt Romney, Rudy Giuliani si Mike Huckabee. Deasemenea, amandoi ar obtine peste 50% din voturi in fata fiecaruia dintre republicanii mentionati, daca ar ajunge in cursa finala pentru Casa Alba.

Candidatul republican care s-ar apropia cel mai mult de favoritii democrati este senatorul de Arizona John McCain, care, intr-o competitie directa cu Clinton (50%) si Obama (49%), ar primi 48% din voturi.

Proportia celor care sustin ca o vor vota categoric pe Clinton daca aceasta va obtine investitura democrata este de 37%, fata de 30% cati afirma ca il vor vota pe Obama. In cazul republicanilor, McCain conduce cu 35% la categoria celor care il vor vota in cazul in care obtine investitura.

Sondajul cuprinde si o veste ingrijoratoare pentru candidatul repulican Romney: nu mai putin de 62% dintre alegatori au declarat ca nu il vor vota in niciun caz pe fostul guvernator de Massachusetts la alegerile generale. Aceasta, noteaza CNN, este cea mai slaba performanta dintre cele inregistrate de candidatii majori pentru Casa Alba. Rezultatele sondajului nu sunt prea imbucuratoare nici pentru candidatii republicani Giuliani si Huckabee. Peste jumatate dintre cei chestionati (55%) au spus ca nu il vor vota pe fostul primar al New Yorkului, iar 52% au afirmat acelasi lucru in cazul lui Huckabee, un fost guvernator din Arkansas. De fapt, singurul republican inclus in sondaj cu un rating favorabil de peste 50% este McCain.

Sondajul a fost realizat telefonic pe un esantion de 1.033 de americani, in zilele de 9 si 10 ianuarie, avand o marja de eroare de 3-3,5%, precizeaza CNN.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2530&data=2008-01-12