< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - miercuri, 8 aprilie 2009

Comunistii nu au castigat inca oficial alegerile din Basarabia: anuntarea rezultatelor finale a fost amanata

Ultimele rezultate partiale au scazut cu un mandat numarul celor castigate de comunisti, astfel ca Opozitia ar putea bloca, teoretic, nominalizarea unui presedinte de catre Partidul Comunist

Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova a amanat miercuri anuntarea rezultatelor oficiale ale alegerilor legislative de duminica, in conditiile in care presedintele Comisiei a fost internat in spital din cauza stresului, transmite NewsIn.

Presedintele Comisiei, Eugen Stirbu, a "fost internat miercuri dimineata din cauza stresului cauzat de scandalul din jurul alegerilor parlamentare", a declarat Iuri Ciocan, un oficial din Comisia Electorala Centrala. In aceste conditii, conferinta de presa ce urma sa aiba loc miercuri, pentru a anunta rezultatele, a fost amanata, urmand sa fie reprogramata pentru cel tarziu vineri.

Potrivit ultimelor informatii publicate pe site-ul oficial consacrat alegerilor din Republica Moldova, www.alegeri.md, Partidul Comunist a obtinut 49,9% dintre voturi, nu 49,98% asa cum fusese anuntat luni, ceea ce le asigura 60, nu 61 de mandate in Parlament. Daca aceste cifre se confirma, ar putea sa permita, teoretic, Opozitiei, sa blocheze ulterior alegerea unui nou sef al statului, pentru care sunt necesare 61 de voturi.

Potrivit Jurnalului de Chisinau, comunistii au pierdut mandatul in favoarea Partidului Liberal Democrat, care in prezent are un numar egal de mandate cu Partidul Liberal, respectiv 15. Alianta Moldova Noastra va avea 11 mandate, noteaza NewsIn.

Conform ziarului Timpul, Comisia Electorala Centrala si-a intrerupt sedinta pentru a consulta Curtea Constitutionala si Curtea Suprema de Justitie in vederea gasirii unui mecanism juridic, astfel incat concurentii electorali - PL, PLDM si AMN - sa aiba acces la listele de alegatori.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=25296&data=2009-04-08