< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SANATATE - miercuri, 8 aprilie 2009

Studiu: Gravidele stresate pot avea bebelusi astmatici

Femeile insarcinate care sufera de stres sunt mai predispuse sa aiba un copil cu astm, conform unui studiu, publicat miercuri, pe news.bbc.co.uk.

Cercetatorii de la Universitea din Bristol au studiat 6.000 de familii si au concluzionat ca mamele anxioase au sanse de 60% sa faca un copil cu astm. Studiile au demonstrat ca 16% dintre copiii astmatici au avut mame extrem de stresate pe timpul sarcinii.

"Poate ca raspunsul natural al stresului, care produce o varietate de hormoni in corp, influenteaza dezoltarea generala a copilului dar si dezvoltarea sistemului imunitar", a declarat profesorul John Henderson.

Cercetarile in acest sens continua. 14.000 de copii sunt testati si monitorizati in permanenta de specialistii de la University of Bristol pentru ca se incearca identificarea unei metode de a optimiza sanatatea si dezvoltarea bebelusilor.

Aceeasi cercetatori au mai demonstrat ca stangacii sunt mai neindemanatici decat cei care folosesc mana dreapta mai des si ca femeile care mananca peste gras, pe timpul sarcinii, au bebelusi care vad mai bine.

R.P.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=25295&data=2009-04-08