< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - sambata, 28 martie 2009

Fantomele pozeaza. Vezi topul aparitiilor stranii din fotografiile de familie!

Profesorul de psihologie Richard Wiseman de la Universitatea din Hertfordshire, sceptic declarat in materie de fantome, a demarat in urma cu o luna un studiu, in cadrul caruia a rugat publicul sa le trimita expertilor fotografii cu stafii. Peste 250 de poze au fost trimise din intreaga lume pentru a fi analizate de experti si peste 250.000 de oameni au votat pentru ceea ce au considerat ca fiind cele mai convingatoare poze. Fotografia intitulata, "Fantoma din castel", si pe care nici macar Wiseman nu a reusit sa o explice, a ocupat astfel locul intai, primind 39% dintre voturile publicului, relateaza "The Mirror".

Fotografia "Fantomei din castel" a fost facuta in mai 2008 si infatiseaza in barbat sau o femeie care priveste printr-o fereastra a castelului Tantallon din Scotia, care dateaza din secolul 14. La castel nu sunt angajati oameni costumati care sa reinvie atmosfera din vechime, iar trei experti au confirmat ca fotografia nu este trucata. Pana si scepticul Wiseman s-a declarat contrariat de fotografie. "Este cu certitudine foarte ciudata", a spus el. "Presupun ca ar putea fi un vizitator care arata un pic ciudat. Poate cineva ne va furniza informatii in acest sens. O alta posibilitate este cea a unei reflectii stranii a luminii soarelui, dar seamana foarte mult cu o persoana. Explicatia nu este una evidenta", a apreciat psihologul.

Christopher Aitchison, care a facut fotografia, a declarat ca nu a vazut nimic neobisnuit in acel moment. "Nu am fost constient ca cineva sau ceva sa fie prezent in fotografia mea, am realizat anomalia abia cand am ajuns acasa", a spus el. "Fantoma din castel" a fost urmata in clasamentul realizat cu ajutorul voturilor marelui public de "Fantoma din padure", o imagine despre care expertii sustin ca ar putea fi pur si simplu rezultatul jocului de umbra si lumina realizat de ramurile copacilor. Pe locul trei s-a clasat "Fantoma de pe strada", care prezinta ceea ce pare a fi o stafie care se afla langa un cuplu. Expertii au explicat ca imaginea cetoasa se datoreaza probabil unei expuneri prea indelungate, in timp ce o persoana ar fi trecut neobservata pe langa fotograf. Cel de-al patrulea loc este ocupat de "Fantoma pe plaja": o silueta intunecata sta la marginea apei. Aceasta imagine aparent stranie a fost considerata de experti rezultatul unei iluzii create de umbra rocii. Pe locul cinci s-a clasat "Fantoma in Oglinda", care infatiseaza chipul unei persoane in oglinda retrovizoare a unei masini in care nu se afla nimeni. Expertii au opinat ca imaginea i-ar putea apartine cuiva care se afla in apropierea masinii sau ca ar putea fi rezultatul unei manipulari digitale.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=24428&data=2009-03-28