< Imprimare >      ZIUA ONLINE - FAPT DIVERS - joi, 26 martie 2009

Romanii, printre campionii piratrii de DVD-uri

Romania se numr, alturi de Rusia, Ucraina, Brazilia, China i Columbia, printre rile cele mai active in domeniul piratrii de DVD-uri, care aduce beneficii de trei ori mai mari decat traficul de droguri, arat un raport comandat de studiourile de la Hollywood, scrie Le Monde, potrivit NewsIn. Intitulat "Piratarea filmului, crim organizat i terorism", raportul a fost efectuat de organizaia american Rand Corporation, care, pentru a analiza piaa piratrii filmelor, a centralizat situaia din 20 de ri, pe baza informaiilor primite de la specialitii locali in domeniu.

Potrivit lui Gregory Treverton, coordonatorul investigaiilor ce au furnizat raportul, piratarea DVD-urilor este o activitate cu randament mare, care aduce beneficii superioare traficului de stupefiante i presupune mai puine riscuri, pentru c, de cele mai multe ori, evit supravegherea autoritilor. Costul de producere a unui DVD piratat este de 0,52 euroceni, in timp ce preul de vanzare poate ajunge la apte euro, ceea ce inseamn beneficii de trei ori mai mari decat in cazul traficului de droguri, se arat in studiu. Industria cinematografic mondial pierde peste 13 miliarde de euro pe an din cauza piratrii DVD-urilor, potrivit unui studiu al Motion Picture Association, organizaie care reprezint studiourile americane de film.

Profiturile obinute din piraterie finaneaz Hezbollah

Potrivit unui raport al Organizaiei pentru Cooperare i Dezvoltare Economic, piaa produselor contrafcute este evaluat la 150 de miliarde de euro anual. Raportul mai furnizeaz o list de organizaii mafiote care au adugat la activitile lor piratarea filmelor. Potrivit celor de la Rand Corporation, exist o legtur strans intre aceast activitate, crima organizat i finanarea terorismului. Un exemplu dat este cel al reelei Barakat, activ la frontierele dintre Brazilia, Argentina i Paraguay, care finaneaz, din piratarea filmelor, organizaiile teroriste islamice. "Am gsit dovezi c profiturile obinute din piraterie finaneaz chiar Hezbollah", a precizat Gregory Treverton.

Intr-o scrisoare obinut de autorii raportului, liderul unui grup islamist mulumete unei persoane care se ocup cu piratarea de DVD-uri pentru un transfer de 3,5 milioane de dolari. Potrivit datelor obinute de Rand Corporation, reeaua Barakat trimite anual ctre Hezbollah 15 milioane de euro.

ZIUA Online

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=24287&data=2009-03-26