< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - joi, 26 martie 2009

Centrul pentru Analize Politice Corecte: "Ungurii ar putea invata din gandirea romaneasca"

Budapest Times: Presedintele ungar ar trebui sa isi schimbe practica de a face "vizite private"

"Presedintele Solyom ar trebui sa isi revizuiasca obiceiul de a face vizite. Presedintele declara ca merge in "vizite private", in zone locuite de etnici maghiari, dar acolo se comporta ca un reprezentant oficial al Republicii Ungare, tine discursuri si dezveleste monumente. Este de la sine inteles ca acest lucru irita capitalele respective. Solyom ar trebui sa cunoasca, in special, ca ziua de 15 martie, aniversarea revolutiei de la 1848, nu este o zi de sarbatoare in tarile vecine", scrie Gergely Kispal in ziarul maghiar de limba engleza "The Budapest Times".

De asemenea, sursa citata publica si un articol semnat de "Mltnyossg Politikaelemz Kzpont" (Centrul pentru Analize Politice Corecte). Sub titlul "Ungurii ar putea invata din gandirea romaneasca", Centrul afirma ca disputa legata de retragerea de catre autoritatile romane a permisiunii de aterizare pentru presedintele ungar Laszlo Solyom, motiv pentru care acesta a venit la serbarile de 15 martie din secuime cu masina, nu este un fenomen strain de Europa Centrala si de Est, unde ofensele imaginare sau reale, prejudecatile reciproce si temerile arunca o lunga umbra asupra regiunii, partidul de opozitie Fidesz acuzand diplomatia ungara de slabiciune in acest caz. Pentru a intelege culisele celor intamplate trebuie insa sa privim in spatele divizarilor politice care tind sa domine dezbaterea din Ungaria, scrie "Centrul pentru Analize Politice Corecte" in "The Budapest Times", citat de Agerpres.

Evenimentele din 1848 provoaca sentimente amestecate in inimile romanilor

In opinia sursei mentionate, reactia diplomatica poate fi evaluata pe o baza realista daca se ia in considerare actualul spatiu de manevra al Ungariei in termeni de politica externa. Mai intai, trebuie atrasa atentia asupra unui factor de care presa ungara abia daca s-a ocupat, dar care afecteaza sensibilitatile nationale ale romanilor. Presedintele ungar a venit in Romania pentru a lua parte alaturi de minoritatea maghiara locala la serbarile nationale maghiare cu ocazia revolutiei si luptei de eliberare din 1848-1849. Daca evenimentele din acea perioada sunt privite de maghiari intr-o lumina foarte pozitiva, ele provoaca sentimente amestecate in inimile romanilor. Miscarea nationala a romanilor, care prindea putere, cerea in 1848 dreptul la autoadministrare si alte drepturi pentru minoritarii romani din 'Ungaria istorica', fara sa fi putut ajunge la o intelegere cu liderii revolutiei maghiare, ceea ce a dat nastere unor lupte sangeroase intre romani si unguri in Transilvania.

Faptul ca toti liderii romani trimit un salut etnicilor maghiar cu ocazia zilei de 15 martie este un gest care merita respect

In lumina acestor evenimente - acesta fiind un lucru la fel de rar mentionat de presa maghiara - faptul ca toti liderii romani au considerat de ani de zile drept o datorie sa trimita un salut etnicilor maghiari din Romania cu ocazia zilei de 15 martie este un gest care merita respect. Asa cum se spune, refuzarea permisiunii de aterizare pentru presedintele Solyom a fost cauzata de o traducere eronata, judetul romanesc in discutie fiind calificat drept "autoguvernare". Indiferent daca este sau nu asa, trebuie spus ca elita politica romaneasca nu sprijina acordarea de autonomie teritoriala etnicilor maghiari din Romania sau unor parti ale acestei comunitati, dat fiind temerile privind unitatea teritoriala, consacrata in Constitutia tarii, in timp ce politicienii maghiari, inclusiv Solyom, indiferent de afilierea politica, se declara in favoarea acordarii acestei autonomii.

Gandirea romaneasca este inca afectata de faptul ca dupa primul razboi mondial Ungaria nu s-a impacat cu gandul alipirii Transilvaniei la Romania, realipindu-si prin decizia de la Viena (Dictatul de la Viena in istoriografia romaneasca) din 1940 nordul Transilvaniei, chiar daca doar pentru patru ani, noteaza publicatia mentionata. Acest lucru explica de ce, indiferent de partidele care alcatuiesc guvernele romanesti, asteptarile Bucurestiului sunt ca in Ungaria sa nu castige in putere fortele al caror scop este revizuirea teritoriala. Mai mult, in Romania exista o tendinta de a gandi ca autonomia teritoriala bazata pe nationalitate ar fi un pas catre divizarea tarii. Ceea ce s-a intamplat anul trecut in Kosovo a furnizat un argument in acest sens. De aceea, nu este o coincidenta faptul ca Romania nu a recunoscut acest cel mai tanar stat european, aceste griji fiind motorul atitudinii adoptate de autoritatile romanesti. Un alt factor il reprezinta faptul ca romanii vor alege la sfarsitul anului un presedinte si este posibil ca presedintele actual, Traian Basescu, sa fi dorit sa condamne comportamentul omologului sau ungar pentru a transmite electoratului mesajul ca el sta in apararea intereselor vitale ale romanilor, potrivit Budapest Times. Nu este in interesul niciuneia din parti ca vizita lui Solyom sa aiba efecte negative prelungite asupra relatiilor romano-maghiare, subliniaza publicatia ungara. apte la suta din importurile romanesti din tarile UE provin din Ungaria iar Romania este cea de-a sasea piata majora de export pentru Ungaria, in timp ce volumul comercial intre cele doua tari a depasit 1,5 miliarde de euro in 2007.

In consecinta, Romania nu a incercat sa accentueze conflictul iar Ministerul ungar de Externe a subliniat ca el considera acest caz drept inchis.

Fidesz va adopta o pozitie mult mai de forta in interesul etnicilor maghiari

Ungaria este insa afectata de criza economica globala iar imaginea tarii in afara s-a inrautatit recent, ceea ce limiteaza puternic eforturile de politica externa ale Ungariei. Tipul de abordare adoptat de cei din fruntea afacerilor externe este in concordanta cu practicile guvernarii socialisto-liberale (MSZP-SZDSZ) pana in 2008 de a incerca sa amelioreze situatia etnicilor maghiari din afara granitelor exclusiv prin promovarea unor bune relatii de vecinatate. In schimb, Fidesz, chiar daca se va stradui si el sa mentina relatii bune cu tarile vecine, va adopta o pozitie mult mai de forta in interesul etnicilor maghiari din afara granitelor. Daca Fidesz ajunge la putere anul viitor este de asteptat sa existe mai multe conflicte, este de parere Budapest Times. Ajunge sa ne gandim la cateva exemple din perioada guvernarii acestui partid (intre 1998-2002), mai ales legea pentru acordarea de beneficii pentru etnicii maghiari din afara, care a suparat mai multi vecini, incheie publicatia ungara.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=24245&data=2009-03-26