< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - marti, 8 ianuarie 2008

Kosovo si-ar putea declara independenta luna viitoare

Fostul ambasador american la ONU Richard Holbrooke, aflat in vizita la Budapesta, s-a declarat convins ca albanezii din Kosovo isi vor declara luna viitoare independenta fata de Belgrad.

In cadrul unei emisiuni difuzate luni seara de postul public de televiziune din Ungaria, Richard Holbrooke a afirmat, potrivit Radio Romania-Actualitati, ca SUA, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia si cele mai multe tari ale Uniunii Europene vor recunoaste aceasta independenta.

In opinia fostului ambasador al SUA la ONU, dupa declararea independentei provinciei, fortele NATO vor ramane acolo, iar Uniunea Europeana va trebui sa asigure sprijin economic pentru Kosovo. Un lucru important, a adaugat Holbrooke, este ca independenta Kosovo sa se realizeze in mod pasnic, iar tarile Europei sa ofere siguranta ca nu se va ajunge la o situatie de criza in zona.

Negocierile directe intre Belgrad si Pristina privind statutul provinciei sarbe Kosovo, populata majoritar de etnici albanezi, s-au incheiat luna trecuta fara rezultate. Oferta Serbiei, de acordare a unei autonomii largite pentru regiune, a fost respinsa de liderii etnicilor albanezi.

S-a semnat acordul pentru formarea noului guvern

Principalele doua partide din Kosovo au semnat luni, dupa mai multe saptamani de negocieri, un acord pentru formarea unui guvern de coalitie al carui obiectiv este declararea independentei provinciei, a anuntat Hashim Thaci, virtualul premier - transmite Rompres.

Acordul a fost semnat de Thaci, reprezentand Partidul Democratic din Kosovo (PDK), si de Fatmir Sejdiu, presedintele provinciei, pentru Liga Democratica din Kosovo (LDK).

"Prima noastra prioritate va fi obtinerea statului juridic al independentei Kosovo, iar ea se va produce, intrucat avem sprijinul comunitatii internationale", a afirmat Hashim Thaci.

La randul sau, Sejdiu, care, potrivit acordului va ramane presedinte, a subliniat ca documentul "reprezinta o garantie a atasamentului fata de proclamarea independentei Kosovo".

In viitorul guvern, PDK va dispune de un post de vicepremier si de sapte ministere, in timp ce LDK va detine celalalt post de vicepremier si cinci ministere. Trei ministere sunt rezervate reprezentantilor minoritatilor, dintre care, doua celei sarbe, care a boicotat masiv alegerile din 17 noiembrie.

Parlamentul de la Pristina se va reuni miercuri, pentru a aproba componenta noului guvern al Kosovo.

Robert MIRCEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2418&data=2008-01-08