< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - luni, 23 martie 2009

O parte din incidentele OZN inregistrate de Ministerul Apararii din Marea Britanie au fost facute publice

Dosare guvernamentale declasificate au dezvaluit cum oficiali ai Ministerului Aparatii de la Londra au lansat o investigatie in cazul unui aparat de zbor in forma de diamant vazut in timp ce stationa suspendat deasupra unui sat din Scotia, informeaza telegraph.co.uk. Oficialii au fost atat de alarmati de obiect, care a fost si fotografiat, incat au incalcat procedurile stabilite si au informat ministrii despre incident.

De asemenea, ei au trecut peste reguli care interziceau investigatiile asupra incidentelor OZN care nu sunt considerate o amenintare imediata pentru securitatea nationala si au petrecut mai bine de un an incercand sa explice misterul. Dezvaluirea despre incident este cuprinsa in mai bine de 1.000 de pagini de documentatie oficiala, ce detaliaza sute de incidente OZN petrecute intre 1987 si 1993, care au fost puse la dispozitia publicului pentru prima data duminica la Arhivele Nationale din Kew.

Majoritatea incidentelor OZN, cuprinse in arhivele nationale, au fost in cele din urma explicate, dar evenimentul din Scotia ramane in continuare un mister.

Potrivit dosarelor, Ministerul Apararii a aflat pentru prima data de existenta navei in forma de diamant atunci cand ziarul "Daily Record" i-a prezentat sase fotografii color ale obiectului. OZN-ul a fost vazut de doi oameni, dintre care unul l-a si fotografiat, in timp ce stationa suspendat in aer, in timpul zilei, langa A6, la Calvine, la nord de Pitlochry, pe 4 august 1990. Martorii au spus ca obiectul a ramas suspendat pentru aproximativ 10 minute, timp in care au fost vazute si avioane militare executand o serie de manevre la mica inaltime, inainte sa inceapa o ascensiune rapida si sa dispara. Dosarele arata ca oficialii au stabilit pe baza fotografiilor ca avioanele militare erau Harrier-uri, desi nici un astfel de aparat nu era operational in zona respectiva la acel moment.

O nota a Ministerului Apararii pregatita pentru Sir Archie Hamilton, care era la acel moment Ministrul Fortelor Armate, datata 14 septembrie 1990, spune: "Subsecretarul de Stat (Fortele Armate) ar putea dori sa stie ca Daily Record ar putea sa publice un articol privind o presupusa observare a unui OZN langa Pitlochrie la inceputul lunii august. Ministerul britanic al Apararii a pregatit chiar si o strategie media defensiva in cazul in care jurnalistii ar fi bombardat biroul sau de presa cu intrebari despre obiect. Totusi, "Daily Record" nu a publicat fotografiile.

Dosarele arata ca, la un an dupa ce au fost facute fotografiile originale, Ministerul Apararii a insarcinat experti sa produca schite ale OZN-ului. Chiar si crearea desenelor a fost invaluita intr-un secret strict. Un document actualizat sugereaza "manuirea foarte speciala" din cauza "sensibilitatii materialului". In 1992, au aparut zvonuri in presa ca americanii dezvoltau un nou aparat de spionaj cu numele de cod "Aurora", iar oficialii s-au intrebat daca obiectul misterios ar fi putut fi parte a acestui proiect.

Dosarele desecretizate duminica mai vorbesc si despre un incident inregistrat pe 21 februarie 1988, cand echipajul unui elicopter raporteaza o intalnire pe timp de noapte cu o lumina intermitenta foarte puternica. OZN-ul pare a fi lung de 2-300 sute de iarzi, cu lumini rosii si albe.

Un alt incident a fost inregistrat la 1 mai 1992, cand echipajul unui avion 737 al companiei Britannia a raportat ca un obiect care circula cu Mach 3 (n.r. de trei ori viteza sunetului) a trecut foarte aproape de avionul lor langa insula Elba, in largul coastelor italiene.

S.G.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=23894&data=2009-03-23