< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - sambata, 29 decembrie 2007

1300 de romani blocati in Bulgaria

Ninsorile din ultimele ore au blocat drumurile nationale si au provocat pene de curent in mai multe sate din Bulgaria si a fost anuntat faptul ca zapada va continua sa cada pana la sfarsitul saptamanii. Municipalitatea din Ruse a declarat joi stare de urgenta in urma caderilor masive de zapada care au blocat mai multe drumuri nationale si regionale.

1300 de romani sunt blocati in Bulgaria. Trei autocare cu romani se afla blocate la 120 de kilometrii de Ruse, potrivit Realitatea TV. Se circula in conditii foarte grele, vizibilitatea fiind aproape zero. Turistii romani au amenintat ca vor da in judecata compania de transport care a organizat excursia, deoarece sustin acestia ca reprezentantii firmei ar fi stiut de prognoza meteo si nu au luat totusi masuri preventive. Ambasada Romaniei de la Sofia a fost contactata iar consulul roman incearca sa rezolve situatia.

Din datele disponibile la Ambasada Romaniei la Sofia, pana joi, 3 ianuarie 2008, ora 10.00, rezulta ca aproximativ 1300 de cetateni romani se afla blocati in localitatile din Bulgaria, din cauza ninsorilor abundente din ultimele zile. In cadrul Ambasadei Romaniei in Bulgaria a fost creata o celula de criza care monitorizeaza permanent situatia, mentine contactul cu cetatenii romani si cu autoritatile locale bulgare, indeosebi protectia civila, solicitand interventia urgenta a acestora in vederea sprijinirii cetatenilor romani. Totodata, cetatenii romani care intentioneaza sa tranziteze in aceasta perioada Bulgaria sunt sfatuiti de catre oficilaii MAE sa aiba in vedere conditiile meteo deosebite si sa se informeze in prealabil asupra ultimelor evolutii meteo.

Criza deszapezirii afecteaza puternic si Bulgaria

Mai multe portiuni din drumurile Hemus si Trakia, care fac legatura intre Sofia si porturile de la Marea Neagra, Varna si Burgas, au fost inchise iar autoritatile au avertizat soferii sa nu calatoreasca pe timp de noapte.

In Varna, zapada si vantul puternic au ingreunat traficul pe strazile orasului, iar aeroportul si portul au fost inchise. In Sofia, traficul pe strazi a fost descongestionat, dupa ce mai multe utilaje au curatat drumurile in timpul zilei de miercuri, dupa oprirea ninsorii. Pe aeroportul din Sofia au fost anulate miercuri 28 de zboruri.

Si drumurile care fac legatura cu regiunea Ruse, de langa Dunare, au fost blocate din cauza ninsorii, vehiculele armatei depunand eforturi alaturi de autoritatile locale pentru a curata drumurile, in timp ce sute de masini sunt prinse in nameti.

Situatia se prezinta cel mai rau in municipiul Kubrat, de langa regiunea Razgrad, unde autoritatile au declarat stare de urgenta, din cauza vantului puternic care ingreuneaza eforturile autoritatilor de a curata drumurile de zapada. Sute de sate din intreaga tara au ramas fara curent electric si fara apa potabila, potrivit oficialilor apararii civile. Primarul Sofiei, Boiko Borisov, a amenintat ca va actiona in instanta firmele de deszapezire in cazul in care acestea nu isi indeplinesc obligatiile contractuale si nu indeparteaza zapada de pe strazile capitalei pana joi dimineata.

Firmele care au concesionat activitatea de deszapezire sustin ca 250 de utilaje actioneaza permanent pentru a indeparta zapada de pe strazi, insa Borisov a declarat ca, potrivit informatiilor primite de la politie, numarul utilajelor este, in realitate, mai mic de 50. El a reamintit ca deszapezirea iesirilor din Sofia nu intra in responsabilitatea primariei, ci a agentiei nationale a drumurilor.

Madalin NECSUTU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2347&data=2007-12-29