< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - joi, 27 decembrie 2007

SUA critica Rusia pentru vanzarea de armament Iranului

Moscova inarmeaza Teheranul

Casa Alba si-a exprimat miercuri ingrijorarea fata de eventuala livrare catre Iran a unor sisteme de rachete antiaeriene S-300 din partea Rusiei, relateaza AFP. O versiune imbunatatita a sistemului S-300, denumit S-300PMU1 (SA-20 Gargoyle), are o raza de actiune de 150 de kilometri si poate intercepta rachete balistice si avioane ce zboara la joasa dar si inalta altitudine. Acest sistem se doreste a fi un mijloc eficient pentru a combate posibile raiduri aeriene asupra Iranului.

"Perspectiva vanzarii unor astfel de arme Iranului si altor tari care ne preocupa este un subiect de ingrijorare", a precizat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scott Stanzel, care se afla la Crawford (in Texas), unde presedintele George W. Bush isi petrece sarbatorile de iarna.

Ministrul iranian al Apararii, Mostafa Mohammad Najjar, citat de postul public de radio, a anuntat miercuri ca Rusia va livra sisteme S-300 tarii sale. "Sistemul S-300 ne va fi livrat in cadrul unui acord incheiat anterior", a declarat ministrul, fara a preciza data la care va avea loc livrarea sau cand a fost semnat acordul. Data de livrare va fi anuntata ulterior, a declarat el.

Rusia a furnizat deja in acest an Iranului un sistem de aparare antiaeriana Tor-M1 in schimbul unei sume estimate la 700 de milioane de dolari. Presa iraniana afirma ca sistemul S-300 este mult mai sofisticat. Rusia nu a confirmat oficial proiectul de livrare.

Aceasta tranzactie pare sa contravina eforturilor depuse de Statele Unite pentru a izola regimul iranian si a-l forta sa-si suspende activitatile nucleare cele mai sensibile. Relatiile dintre SUA si Rusia sunt in prezent foarte tensionate.

S-300, tehnologie de ultima ora

Sistemele de rachete antiaeriene S-300 fac parte dintr-o serie de rachete rusesti cu raza lunga sol-aer dezvoltate de Almaz Scientific Industrial Corporation, bazate pe o tehnologie mai veche denumita S-300P. Initial, au fost proiectate ca sistem de aparare antiaerian pentru Apararea Antiaeriana Sovietica, dar variantele imbunatatite ulterior puteau intercepta rachete balistice. Acest tip de rachete au ca echivalent in armata americana varianta MIM-104 Patriot sau RIM-66 Standard 2 (SM-2). Ambele sisteme pot lovi mai multe tinte simultan si poseda moderne sisteme de ghidaj. Timpul de reactie pentru S-300 este de 5 minute de la semnalarea tintei.

Madalin NECSUTU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2314&data=2007-12-27