< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - joi, 12 martie 2009

Revolutionarii vor contesta decizia procurorilor in cazul Iliescu

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a declarat ca scoaterea de sub urmarire penala a a lui Ion Iliescu s-a facut la comanda politica, chiar daca "toata tara stie ca Iliescu este vinovatul numarul unu pentru evenimentele de la Mineriada".

Dupa ce miercuri procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT) au dispus, prin ordonanta, scoaterea de sub urmarire penala a lui Ion Iliescu in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, iar joi Consiliul Superior al Magistraturii a decis revocarea lui Dan Voinea, care s-a ocupat de dosarele Mineriadelor si Revolutiei, din functia de adjunct al Sectiei Parchetelor Militare, revolutionarii au anuntat ca vor contesta decizia in cazul Iliescu.

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a declarat, joi, ca va contesta decizia procurorilor de scoatere de sub urmarire penala a lui Ion Iliescu si alti 30 invinuiti in dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990. De asemenea, Teodor Maries,a cerut public purtatorului de cuvant al Parchetului General, Robert Cazanciuc, sa-si dea demisia, pentru ca ar fidezinformat opinia publica in momentul in care a dezmintit ca Ion Iliescu are calitatea de invinuit in dosarul Mineriadei din iunie 1990.

In replica, purtatorul de cuvant Robert Cazanciuc a declarat, pentru NewsIn, ca Parchetul General a dat dovada de maxima transparenta, din moment ce a publicat pe site integraltextul rezolutiei prin care Ion Iliescu a primit solutia de scoatere de sub urmarire penala pentru infractiunile de subminare a economiei nationale.

Intr-o conferinta de presa, presedintele Asociatiei 21 Decembrie a precizat ca, pe 23 martie, va organiza un protest la CEDO pentru "o mai buna comunicare cu sectia romana".

Revocarea procurorului Voinea, "o comanda politica a partidelor aflate la guvernare, ordonate direct de Ion Iliescu"

Teodor Maries a mai declarat, pentru NewsIn,ca revocarea procurorului Dan Voinea este "o comanda politica a partidelor aflate la guvernare, ordonate direct de Ion Iliescu". "Vreau sa vad daca presedintele Romaniei, Traian Basescu, este capabil sa semneze revocarea singurului procuror care l-a pus sub urmarire pe Ion Iliescu", a adaugat Teodor Maries.

Maries a precizat ca are in intentie sa ii ceara presedintelui Romaniei revocarea din functie a procurorului general, Laura Codruta Kovesi, precum si a prim-adjunctului procurorului general, Tiberiu Nitu, insa va lua aceasta decizie impreuna cu celelalte organizatii de revolutionari.

"Gestul scoaterii de sub urmarire este absolut facut la comanda politica de actuala putere, pentru ca Ion Iliescu este la putere" , a declarat, pentru NewsIn, Teodor Maries.

De asemenea, Teodor Maries a spus ca Iliescu, desi stia,nu a recunoscut niciodata ca este invinuit in acest dosar. "Iliescu nu a recunoscut niciodata ca este invinuit in dosarul Mineriadei. Nu a recunoscut niciodata. Ori a mintit el pana acum ca nu recunostea, ori sunt acum nebuni procurorii de la DIICOT si mint ca l-au scos de sub urmarire", a afirmat presedintele Asociatiei 21 Decembrie.

"Nu stiu nimic si nu comentez", a fost replica fostului presedinte, solicitat, in luna februarie, sa comenteze faptul ca are calitatea de invinuit in dosarul Mineriadei din iunie 1990, in legatura cu evenimentele din 14-15 iunie. Intrebat daca are vreo informatie despre acest dosar, Iliescu a raspuns: "Nu am niciuna".

Ion Iliescu, Virgil Magureanu si ceilalti invinuiti scosi de sub urmarire pentru subminarea puterii de stat, acte de diversiune si comunicare de informatii false, la mineriada din iunie '90, vor fi cercetati in continuare pentru alte infractiuni, intr-un dosar disjuns, potrivit ordonantei DIICOT.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=23128&data=2009-03-12