< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - joi, 5 martie 2009

Putin leaga amenintarile privitoare la gaz de raidul de la Naftogaz

UPDATE- 16.02: Vladimir Putin avertizeaza ca Rusia ar putea opri livrarile de gaz catre Europa

Putin vorbeste despre tentative de "confiscare" a contractului ruso-ucrainean pentru gaz, informeaza NewsIn.

Premierul rus Vladimir Putin avertizeaza ca Rusia ar putea opri livrarile de gaz catre Europa, informeaza AFP, preluata de Realitatea TV. Rusia va taia gazul daca Ucraina nu-si plateste datoriile pana sambata.

"In cazul in care, in urma actiunilor intreprinse de serviciile de securitate ucrainiene la sediul companiei Naftogaz, plata datoriilor nu va fi efectuata, vom opri livrarile de gaz catre consumatorii ucraineni si poate si catre consumatorii europeni", a declarat premierul rus, citat de Realitatea TV.

Ucraina promite sa plateasca datoria catre Rusia pana la sfarsitul zilei, potrivit agentiei France Presse.

"Pana la sfarsitul zilei de joi vom plati intreaga factura de gaz pentru luna februarie", a spus purtatorul de cuvant al Naftogaz, Valentin Zemlianski, citat de AFP si preluat de NewsIn. Potrivit acestuia, Naftogaz a platit deja saptamana aceasta 310 milioane de dolari si mai are de dat 50 de milioane de dolari societatii ruse Gazprom.

Putin vorbeste despre tentative de "confiscare" a contractului ruso-ucrainean pentru gaz

Potrivit lui Putin, livrarile de gaz rusesc spre Europa - dintre care 80% trec prin Ucraina - risca sa fie puse in pericol de "tentativele de confiscare a acordului de tranzit" dintre rusi si ucraineni, informeaza NewsIn.

"Auzim vorbindu-se despre tentative de confiscare a contractului de tranzit, nu a unei copii, ci a originalului, despre intentia de stopare a gazului in teritoriul ucrainean", a subliniat Putin, declarandu-se "foarte ingrijiorat" de operatiunea de la Naftogaz.

SBU investigheaza Naftogaz pentru confiscarea a 6,3 miliarde de metri cubi de gaz de la compania privata RosUkrEnergo, a declarat un sef adjunct al SBU, Valeri Horoskovski. Gazul luat de Naftogaz urma sa fie livrat de RosUkrEnergo clientilor sai - Romania, Polonia si Ungaria. 20 de persoane inarmate si cu cagule au patruns miercuri in sediul companiei Naftogaz, a informat atunci purtatorul de cuvant Valentin Zemlianski. Grupul a intrat in sediul Naftogaz in jurul orei locale 12.30. "I-au impins pe gardieni la o parte ca sa intre. Avem impresia ca incearca sa blocheze anumite birouri" si in special pe cel al adjunctului companiei, Igor Didenko, a spus purtatorul de cuvant. Mitraliere, cagule negre, ciocniri intre fortele speciale si deputati: spectacolul inedit care a avut loc miercuri la sediul companiei Naftogaz marcheaza o noua agravare a conflictului dintre presedintele ucrainean si premierul sau, comenteaza AFP. "Liderii se cearta, subordonatii lor au de suferit", comenteaza o sursa apropiata Naftogaz, referindu-se la Viktor Iuscenko si la rivala sa Iulia Timoenko.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=22520&data=2009-03-05