< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - joi, 5 martie 2009

Visul chinezesc: Crestere economica de 8% in 2009, fara injectii de capital in sistem

China prognozeza ca economia poate creste cu 8% in 2009, depasind estimarile sumbre facute de Fondul Monetar International, care anuta 6,7% crestere, cea mai mica din ultimii 20 de ani, a declarat joi premierul chinez Wen Jiabao citat de Bloomberg. In Parlamentul de la Beijing, Jiabao le-a spus delegatilor ca "este posibil sa atingem acest prag (de crestere economica - n.red)", iar natiunea "trebuie, cat mai curand posibil, sa schimbe macazul economic". Oficialul chinez a mentionat ca Executivul nu va injecta 4.000 de miliarde de yuani (585 miliarde de euro) in sistemul financiar autohton, in contextul in care, pentru 2009, se estimeaza ca cheltuielile fiscalitatea va ajunge la 7,62 trilioane de yuani, in crestere cu 22% fata de anul precedent.

Strategul-sef al SJS Markets Ltd., Dariusz Kowalczyk, si-a exprimat neincrederea fata de prognozele autoritatilor de crestere economica. "Toata lumea era pregatita pentru anuntarea setului de masuri si ele nu au venit. Nu vor atinge tinta de 8% crestere economica. Este dezamagitor", a conchis analistul.

Sefului institutului de cercetare Standard Chartered Plc din Shanghai, Stephen Green, a explicat ca autoritatile chineze "pastreaza munitia de rezerve", si, pe fondul caderii economiei mondiale, vor fi doi ani de crestere economica foarte redusa.

Premierul chinez a precizat ca pledoaria facuta pentru "cresterea semnificativa" a investitiilor a determinat cea mai mare ascensiune a indicelui compozit Shanghai. Totodata, Jiabao a mentionat prabusirea exporturilor a determinat cea mai mica crestere economica a Chinei din ultimii 7 ani si 20 de milioane de disponibilizari.

Frank Gong, seful diviziei chineze de cercetare a JPMorgan Chase & Co din Hong Kong, atentioneaza ca va continua "sa sublinieze riscul politicilor de autolinistire". "Factorii politici par sa fie multumiti cu demersul initial, inca destul de fragil manifestat in redresarea economica", a apreciat Gong.

Deficitul bugetar in China a atins un nivel-record in 2009, de 950 miliarde de yuani ca urmarea reducerii incasarilor si a cheltuielilor guvenrului. In 2008, China avea un deficit bugetar de aproape 9 ori mai mic, de 111 miliarde de yuani.

Fitch a acordat Chinei calificativul AA, cu mentiunea ca acest stat are "o balanta comerciala externa extrem de puternica".

Andreea IORDACHE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=22489&data=2009-03-05