< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - miercuri, 4 martie 2009

CPI a emis un mandat de arestare impotriva presedintelui sudanez Omar el-Bechir

SUA cheama la retinere in Sudan, Moscova spune ca s-a creat un precedent periculos

Curtea Penala Internationala (CPI) a emis un mandat de arestare impotriva presedintelui sudanez Omar el-Bechir, in varsta de 65 de ani, pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii in Darfur, dar nu a retinut acuzatia de genocid, a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa de Haga, un purtator de cuvant al instantei, Laurence Blairon, citat de AFP si preluat de NewsIn.

"Astazi, camera preliminara 1 (...) a emis un mandat de arestare impotriva presedintelui Sudanului, Omar el-Bechir, pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii", a declarat purtatorul de cuvant al CPI. Acesta este primul mandat de arestare, care vizeaza un sef de stat, pe care, CPI, aflata in functiune din 2002, il emite.

Omar el-Bechir este acuzat de crime comise in Darfur, regiune din vestul Sudanului devastata din 2003 de un razboi civil care s-a soldat cu moartea a 300.000 de persoane si 2,7 milioane de refugiati, potrivit ONU. La randul sau, Sudanul vorbeste de doar 10.000 de morti.

Presedintele sudanez a sfidat marti inca o data instanta, afirmand ca "orice decizie va lua CPI, aceasta nu va avea nicio valoare" pentru el. "Nu va insemna nici cat cerneala cu care a fost scrisa", a afirmat el la inaugurarea unui baraj la Meroe, la circa 500 de kilometri nord de Khartoum.

Procurorul CPI ancheteaza din 2005 in Darfur, in virtutea unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU.

CPI emisese in mai 2007 mandate de arestate pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii pe numele ministrului sudanez pentru afaceri umanitare Ahmed Haroun si seful militiei proguvernamentale janjawid Ali Kosheib. Dar Omar el-Bechir a refuzat sa ii extradeze.

CPI nu dispune de forte de politie proprii si depinde de disponibilitatea statelor pentru punerea in aplicare a mandatelor de arestare.

Statele Unite cheama la retinere in Sudan, Moscova spune ca s-a creat un precedent periculos

Statele Unite cheama toate partile sudaneze, printre care guvernul, la "retinere", dupa emiterea mandatului de arestare de catre Curtea Penala Internationala impotriva presedintelui sudanez, Moscova spune ca s-a creat un precedent periculos, relateaza AFP, preluata de NewsIn.

"Chemam toate partile, inclusiv guvernul, la retinere", a spus purtatorul de cuvant Robert Wood. "Violentele suplimentare impotriva civililor si intereselor straine trebuie evitate si nu vor fi tolerate", a adaugat el.

"Decizia inoportuna a CPI va crea un precedent periculos pentru sistemul relatiilor internationale si risca sa aiba consecinte negative pentru Sudan", a spus emisarul pentru Sudan al presedintelui rus, Mihail Marguelov. Procurorul CPI, Luis Moreno-Ocampo a declarat ca guvernul sudanez este obligat sa execute mandatul de arestare

"Guvernul sudanez este obligat de dreptul international sa execute mandatul de arestare pe teritoriul sau", a spus procurorul.

Sudanul refuza sa respecte decizia CPI

Ministrul de stat sudanez pentru afaceri externe, Ali Karti, a exprimat miercuri, la Cairo, "refuzul categoric" al tarii sale in ceea ce priveste decizia CPI, relateaza AFP, preluata de NewsIn.

Sudanul "isi exprima refuzul categoric in ceea ce priveste decizia CPI, pentru ca Sudanul nu este membru si aceasta Curte nu are nici o competenta in privinta Sudanului", a spus el.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=22454&data=2009-03-04