< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - sambata, 15 decembrie 2007

Polonia va lua propria decizie cu privire la gazduirea unei baze SUA pe teritoriul sau

Premierul polonez considera "inacceptabile" declaratiile Rusiei privind scutul antiracheta

Premierul polonez, Donald Tusk, a calificat duminica drept "inacceptabile" declaratiile Rusiei de sambata conform carora un eventual tir de interceptare, lansat de la baza antiracheta americana din Polonia, ar putea determina o riposta accidentala rusa, relateaza AFP.

"Acest gen de declaratii este inacceptabil. Nici o declaratie de acest tip nu va influenta negocierile polono-americane" pe tema scutului antiracheta, a precizat Tusk, in cadrul unui interviu acordat postului de televiziune TVN.

Seful Statului Major al armatei ruse, generalul Iuri Baluievski, declarase sambata ca un eventual tir lansat de la baza pe care SUA vor sa o amplaseze in Polonia ar putea fi interpretat eronat de sistemele ruse de aparare antiracheta, determinand un atac in replica.

"Vorbim despre riscul de a exista o riposta (...), care ar fi declansata de identificarea eronata a unui tir de racheta de interceptare", afirmase Baluievski. La randul sau, ministrul polonez al Apararii, Radoslaw Sikorski, adeclarat ca "Polonia nu are potential nuclear, dar Rusia are. Vom asculta argumentele lor, dar decizia noastra finala va fi un suverana". Sikorski, care urmeaza sa se intalneasca in curand cu adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Kisliak, a adaugat: "Nu am ajuns inca la o concluzie cu privire la necesitatea scutului antiracheta".

Statele Unite vor sa instaleze o statie radar in Cehia si rachete de interceptare in Polonia, pentru a contracara eventuale atacuri din partea unor state ca Iranul. Rusia se opune insa, considerand scutul antiracheta drept o amenintare pentru securitatea sa.

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca acest plan ar putea lansa o noua cursa a inarmarii si ar putea determina Moscova sa ia masuri de represalii.

Robert MIRCEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2172&data=2007-12-15