< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - vineri, 20 februarie 2009

Saab a cerut intrarea in reorganizare judiciara

Producatorul suedez de autovehicule Saab, detinut de concernul american General Motors, intentioneaza sa se restructureze din cauza pierderilor suferite si cauta protectie legala din partea creditorilor pentru a obtine finantare, transmite Reuters.

Compania mama, General Motors, de asemenea in proces de restructurare din cauza datoriilor imense cu care se confrunta, a declarat, vineri, ca Saab, cu pierderi de 25 de milioane de dolari in 2007, va deveni o compnie independenta incepand cu 2010.

"Am analizat si vom continua sa anlizam toate variantele disponibile de finantare sau vanzare a Saab si am concluzionat ca o reorganizare formala ar fi cea mai buna metoda de a crea o afacere independenta si pregatita pentru invetitii," a declarat directorul Saab Jan-Ake Jonsson.

Cotidianul suedez Dagens Industri scria vineri ca General Motors va aloca 400 de milioane de de dolari pentru a impinge Saab spre profit, in cazul in care guvernul suedez se angajaza sa finanteze in continuare compania cu 590 de milioane de dolari.

Potrivit Saab, banii vor fi folositi pentru lansarea de noi modele si pentru acoperirea pierderilor suferite in anul precedent. Tinta companiei este de a vinde 120000-130000 de vehicule pe an, ceea ce ar garanta profitul companiei in 2011 si 2012.

Analistii considera ca producatorul suedez de autovehicule ar avea nevoie de mai multe fonduri pentru a obtine profit in urmatorii ani.

S.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=21524&data=2009-02-20