< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - miercuri, 18 februarie 2009

Oferta pentru pacatosi: Biserica Catolica reintroduce faimoasele ''indulgente''

Pentru credinciosii care isi marturisesc pacatele si sunt de acord sa se roage in plus sau sa faca pelerinaje si donatii, Biserica Catolica a reintrodus faimoasele ''indulgente'', care au rolul de a reduce partial sau total timpul petrecut in Purgatoriu inainte de a ajunge in Rai. Cele partiale reduc timpul in Purgatoriu printr-un numar clar de zile sau ani, iar cele plenare elimina cu totul Purgatoriul, pana la comiterea unui alt pacat. Pacatosii nu au dreptul insa decat la o indulgenta plenara pe zi.

Controversatele indulgente au fost abandonate, teoretic, de catre Biserica, in 1567 si practic in 1960. Ultima schisma in sanul Bisericii a pornit tot de la vanzarea indulgentelor - Martin Luther si-a batut in cuie o lista cu cele 95 de teze pe usa bisericii din Wittenberg, prin care cerea interzicerea comertului cu indulgente pentru finantarea constructiei Basilicii Sf. Petru.

In ziua de astazi, indulgentele nu mai implica tranzactii monetare, insa au fost stigmatizate atat de mult timp incat generatiile actuale le asociaza cu Evul Mediu, chestiune care arunca o lumina sumbra asupra Bisericii Catolice.

"De ce le aducem inapoi? Pentru ca pacatul inca exista in lume" a explicat Episcopul Nicholas A. DiMarzio din Brooklyn, potrivit New York Times, citat de ziare.com.

Insa explicatia expertilor este mult mai simpla: indulgentele sunt o buna modalitate de a-i face pe catolici sa se spovedeasca. "Numarul confesiunilor a tot scazut in ultimii ani si biserica este foarte ingrijorata de asta", explica Reverendul Tom Reese, fost editor al unei publicatii catolice. ''Intr-o cultura laicizata, in care se pune accentul pe psihologie si auto-ajutorare, biserica vrea sa aduca in ecuatie ideea de pacat personal. Indulgentele sunt o modalitate de a le aminti oamenilor de importanta penitentei", a adaugat acesta.

Intoarcerea indulgentelor a inceput cu Papa Paul al II-lea, care a autorizat episcopii sa le ofere in 2000, in cadrul sarbatorilor pentru al treilea mileniu. "Oferta" a crescut exponential dupa instalarea Papei Benedict, care le-a pus la dispozitia credinciosilor de noua ori in ultimii trei ani. Actuala oferta este legata de sarbatorirea, anul acesta, a Sfantului Pavel, asa ca indulgentele vor fi disponibile inclusiv in iunie.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=21341&data=2009-02-18