< Imprimare >      ZIUA ONLINE - STIINTA - luni, 16 februarie 2009

Uitati de omuletii verzi de pe Marte: Extraterestrii sunt printre noi!

Renumitul cosmolog Paul Davies sustine ca extraterestrii ar putea fi chiar sub nasul nostru, daca nu chiar in propriul nostru organism. Potrivit omului de stiinta, nu este exclus ca viata sa fi evoluat in repetate randuri, dand nastere la un moment dat unor particule mult prea mici pentru a putea fi vazute cu ochiul liber, cu o biochimie complet diferita de ceea ce cunoastem in prezent si care a putea trai in medii extreme, precum lacurile bogate in arsenic sau in zonele fierbiti din strafundurile oceanului, dar si in propriul nostru corp, relateaza "Daily Mail" in editia electronica de luni.

Este "absolut rezonabil" sa credem ca impartim planeta cu o forma de viata absolut diferita de tot ceea ce cunoastem, a declarat Davies. "Ea ar putea fi sub nasul nostru, daca nu chiar in nasul nostru. Este posibil chiar ca viata ciudata si viata reala sa fie imbinate", a declarat cercetatorul britanic, indemnandu-i pe oamenii de stiinta sa lanseze o "misiune pe Pamant", care a putea fi mult mai ieftina si mai productiva decat una pe Marte. "Viata cum o stim pare sa fi avut un stramos comun, dar nu este cumva posibil ca viata pe Pamant sa fi inceput de mai multe ori? Este posibil ca ea sa existe si astazi in medii extreme si sa ramana nedetectata pentru ca tehnicile noastre sunt adaptate doar la biochimia vietii cunoscute?", a argumentat el. "Daca cineva descopera o umbra de viata ciudata, asta ar reprezenta cea mai mare senzatie din biologie de la Darwin incoace. Spunem doar, de ce sa nu o cautam? Nu costa mult comparativ cu cautarea vietii extraterestre de pe Marte", a subliniat cercetatorul. Profesorul Davis, de la Universitatea de Stat din Arizona, a precizat ca extraterestii care ar trai pe Pamant ar fi prea mici pentru a putea fi vazuti cu ochiul liber.

Particulele extraterestre traiesc in propriile noastre organisme

Exista chiar si o teorie potrivit careia particulele extraterestre, care ar avea o zecime din dimensiunea unei bacterii, ar trai in propriile noastre organisme si ar provoca, intre altele, formarea pietrelor de rinichi, a amintit Davies la conferinta anuala din Chicago a "American Association for the Advancement of Science". "Desi asemenea afirmatii raman controversate, este plauzibil ca macar unele dintre aceste forme liliputane de organisme sa implice o biochimie radical alternativa. Si chiar daca actualmente nu exista o forma alternativa de viata, ea ar fi putut inflori in trecutul indepartat, inainte de a dispare dintr-un motiv oarecare. In acest caz, oamenii de stiinta tot ar putea gasi indicii pentru biologia lor distincta in marturiile de natura geologica. Daca viata alternativa avea un metabolism diferit, ea ar fi putut, sa zicem, sa transforme rocile sau sa creeze depozitele minerale intr-un mod care nu poate fi explicat prin activitatea organismelor cunoscute", a explicat Davies. El a tinut totodata sa sublinieze ca, daca se va dovedi ca viata a a evoluat de mai multe ori pe Pamant, acest fapt ar intari credinta ca exista viata pe alte planete. "Cu cat sunt explorate mai multe medii terestre, cu atat pare mai probabil ca tot mai multe forme noi si exotice de viata sa fie descoperite. Daca aceasta cercetare ar conduce la descoperirea unor dovezi ale unei a doua geneze, acest fapt ar sustine cu tarie teoria ca viata este un fenomen cosmic si ar intari credinta potrivit careia nu suntem singuri in univers", a spus Davies.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=21205&data=2009-02-16