< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - miercuri, 12 decembrie 2007

Premiera in domeniul constructiei de automobile

Iranul va lansa prima masina "islamica"

Compartiment special pentru pastrarea Coranului sau a covorasului de rugaciune si o busola care sa indice directia catre Mecca. Nu sunt piese dintr-un muzeu dedicat culturii musulmane, ci elemente din componenta viitoarei "masini islamice". Iranul a anuntat ca va finanta, alaturi de alte state, exclusiv musulmane, un proiect de productie a unui automobil special. Deocamdata, vehiculul nu are un design precis, insa oficialii au anuntat ca sunt deschisi la orice propunere venita din partea oricaruia dintre statele musulmane. Daca va fi aprobat de Organizatia Conferintei Islamice, proiectul va fi realizat in trei ani, si va costa intre 200 si 500 milioane de dolari.

Premiera in domeniul constructiei de automobile. La propunerea Iranului, producatorul malaysian Proton intentioneaza sa se asocieze cu Iranul si Turcia pentru a concepe si fabrica in comun prima "masina islamica", care va fi fabricata exclusiv in tarile musulmane si care va fi dotata cu accesorii specifice acestei religii: loc pentru pastrarea Coranului si a covorasului de rugaciune si o busola care sa ajute la reperarea directiei in care se gaseste cetatea Mecca.

"Masina islamica va fi o marca comuna tarilor membre ale Organizatiei Conferintei Islamice (OCI), dedicata pietelor musulmane si vizand dezvoltarea economiei acestora", a declarat directorul executiv al companiei Iran Khodro, primul fabricant de automobile din Orientul Mijlociu, cu o productie de circa 550.000 de masini pe an.

Delegatii din partea OCI, Turciei si a constructorului malayezian de automobile, Proton, se vor intalni, la inceputul anului urmator, la Teheran, pentru a pune la punct acest demers, care va fi dezbatut la summitul OCI din martie 2008.

In cazul se va primi aprobarea forului islamic, primul automobil va fi realizat in decursul urmatorilor trei ani. Costul de productie este estimat intre 200 si 500 milioane de dolari.

C.S.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2086&data=2007-12-12