< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - miercuri, 12 decembrie 2007

In noaptea de 13 spre 14 decembrie

Nu pierdeti cea mai spectaculoasa ploaie de stele a anului!

Cea mai spectaculoasa ploaie de stele a anului va atinge maximul in noaptea de 13 spre 14 decembrie. Este vorba despre Geminide, stele cazatoare care par ca vin din constelatia Gemenilor si care pot fi vazute pana pe 17 decembrie. Mai spectaculoase chiar decat Perseidele din august, Geminidele sunt stralucitoare si foarte lente, darele acestora putand fi urmarite timp de o secunda sau mai mult.

In noaptea de joi spre vineri, Pamantul trece printr-o zona in care se afla praf de la asteroidul-cometa 3200 Phaeton. La contactul cu atmosfera, particulele de praf se aprind si lasa pe cer dare luminoase cunoscute sub numele de stele cazatoare. Majoritatea stelelor cazatoare din perioada 7-17 decembrie par ca vin din constelatia Gemini (Gemenii), motiv pentru care acesti meteori se numesc Geminide.

Geminidele se pot vedea oricand intre 7-17 decembrie, dar cei mai multi meteori sunt vizibili in noaptea de 13 spre 14 decembrie.

Stelele cazatoare se observa fara instrument astronomic. Trebuie doar sa priviti sus pe cer, indiferent de directie. Singurul secret este staruinta: cu cat priviti mai mult spre cer, cat atat sansele de a vedea mai multe stele cazatoare sporesc. De asemenea, este recomandabil sa va alegeti un "post de observatie" aflat in afara marilor orase, ale caror lumini scad vizibilitatea cerului nocturn.

A.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2080&data=2007-12-12