< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - joi, 5 februarie 2009

Republica Moldova a intrat in campanie electoral

Startul oficial al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie din Republica Moldova a fost dat miercuri, iar Comisia Electoral Central (CEC) a anunat c va incepe de joi primirea documentelor pentru participarea la scrutin, transmite NewsIn. CEC a constituit miercuri comisia de primire a documentelor i a anunat c aceasta ii va incepe activitatea incepand de joi, ora 10.00. Partidele i candidaii independeni se vor putea inscrie in cursa electoral in fiecare zi lucrtoare intre orele 9.00 i 16.00. Inscrierea se va incheia cu 30 de zile inaintea scrutinului fixat pentru data de 5 aprilie.

Potrivit UNIMEDIA, primele cinci poziii din listele electorale ale principalelor partide politice sunt:

-Lista electoral a Partidului Comunitilor: Vladimir Voronin, Marian Lupu, Zinaida Greceanii, Victor Mandru i Marc Tkaciuk;

-Partidul Democrat din Moldova: Dumitru Diacov, Oleg Serebrian, Oazu Nantoi, Valentina Buliga i Chiril Lucinschi;

-Aliana Moldova Noastr: Serafim Urechean, Mihai Cimpoi, Veaceslav Until, Vasile Balan i Iurie Colesnic;

-Partidul Liberal Democrat din Moldova: Vlad Filat, Alexandru Tnase, Mihai Godea, Liliana Palihovici i Vitalie Nagacevschi;

-Partidul Liberal: Dorin Chirtoac, Mihai Ghimpu, Anatol alaru, Corina Fusu i Vadim Cojocaru;

-Partidul Popular Cretin Democrat: Iurie Roca, Ghenadie Vaculovschi, Vlad Cubreacov, Igor Ciuru i tefan Secreanu.

Parlamentul de la Chiinu are 101 deputai, iar fiecare partid trebuie s prezinte la inregistrarea in cursa electoral o list de 101 de candidai plus doi membri supleani. CEC a anunat c 28 de formaiuni politice au dreptul de a participa la alegerile din 2009,ins doaropt dintre acestea sunt considerate de ctre analiti ca fiind actorii reali ai campanei electorale. De altfel,numaipatru-cinci formaiuni sunt creditate cu anse de a accede in viitorul Parlament. In sarcinaviitorului Parlament va fi i alegerea unui nou preedinte, in condiiile in carecel de-al doilea mandat succesiv alpreedintelui Vladimir Voronin expir la 7 aprilie, iar potrivit Constituiei eful statului nu mai poate candida pentru propria succesiune.Mandatul poatefi prelungit ins pentru incdou luni, adic pan pe 7 iunie. Pentrualegereapreedintelui este nevoie de 61 de voturiale celor101 deputai din Legislativ, ceea ce inseamn, in funcie de rezultatele alegerilor, fie c Partidul Comunitilor va avea nevoie de aliai pentru a instala un nou ef de stat, fie c partidele necomuniste vor trebui s se alieze pentru a alege un preedinte. Dac Parlamentul nu va putea vota un nou preedinte, risc s fie dizolvat dup a treia incercare i urmeaz s fie anunate alegerilegislative anticipate.

Principalii actori politici ai campaniei electorale din Republica Moldova

Comisia Electoral Central din Republica Moldova a anunat c 28 de formaiuni politice au dreptul de a participa la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, ins dintre acestea doar opt sunt considerate de ctre analiti ca fiind actorii reali ai campanei electorale, scrie NewsIn. Potrivit sondajelor, numai patru sau cinci formaiuni sunt creditate cu anse de a accede in viitorul Parlament, in condiiile in care pragul electoral a fost ridicat la 6%, o iniiativ care a fost criticat de Consiliul Europei.

Partidul Comunitilor din Republica Moldova (PCRM) a catigat ultimele dou scrutine parlamentare, din anii 2001 i 2005, obinand majoritatea mandatelor de deputat. PCRM si a luat 71 de mandate in 2001 i 55 mandate in 2005 din cele 101 de mandate de deputatale Parlamentului moldovean. Ultimul sondaj realizat in octombrie 2008 de Institutul de Politici Publice credita PCRM cu peste 47% dinsufragiile celor care i-au exprimat opiunile de vot. Avand in vedere absenteismul de peste 40%inregistrat la alegerile din ultimii ani din Republica Moldova, dup redistribuirea voturilorcomunitii ar putea deine din nou majoritatea mandatelor in viitorul Parlament. Scorul bun al comunitilorse menine i datorit faptulului c aproape un milion de persoane din populaia activ a Republicii Moldova,reprezentand mai bine de o treime din electorat,sunt plecate la munc in strintate. Aceast parte a populaiei, nevoit s plece din Republica Moldova de cele mai multe ori din cauza srciei, lsandu-i copiii in grija btranilor sau uneori chiar singuri, este considerat a fi o susintoare a partidelor de opoziie, necomuniste.

Sondajele, dar i experii electorali, crediteaz cu anse de a intra in Parlament inctrei-patru partide, in condiiile in care alianele preelectorale au fost interzise prin lege de majoritatea comunist, iar pragul electoral a fost ridicat la 6%, prevederi ce au generat critici din partea experilor europeni.

Favorii in aceast curs par a fi, in acest moment, Aliana Moldova Noastr (AMN), Partidul Liberal (PL) i Partidul Liberal Democrat (PLDM). In cazul unei campanii electorale reuite, ar avea anse, la limit, de a depi pragul electoral iPartidul Democrat (PD) i Partidul Popular Cretin-Democrat (PPCD).

Partidul Social Democrat, condus de fostul premier Dumitru Braghi, i Uniunea Centrist din Moldova, condus de fostul premier Vasile Tarlev, se afl in sondaje sub limita de 6 la sut, dei ar putea avea o campanie electoral vizibil i ar putea acumula un numr important de voturi.

Aliana Moldova Noastr (AMN), condus de fostul primaral Chiinului Serafim Urechean, este creditat de acelai sondaj IPP cu peste 11% din opiunile electoratului.

Partidul Liberal (PL), a crui figur proeminent este actualul primaral capitalei,Dorin Chirtoac, vicepreedinte al formaiunii, este plasat in sondajul citat pe locul al treilea, cu peste 10% din opiunile de vot. Tanrul politician Dorin Chirtoac,care a fostsurpriza alegerilor locale din 2007, cand, la 29 de ani neimplinii, a catigat alegerile pentru Primria Chiinu, a propulsat ratingul PL-ului, de la un partid minor, deinand tradiional sub 2%, spre un scor care ii poate garanta depirea pragului electoral de 6%.

O alt formaiune politic care are anse practic sigure de aajunge in viitorul Parlament este Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), condus de Vladimir Filat. PLDM poate fi considerat un fenomen politic in Republica Moldova. Lansandu-i proiectul politicin urm cuceva mai bine de un an, Vladimir Filat, in varst de 39 de ani, a reuit s-i consolideze o echip tanr i profesionist i s-i asigure practic intrarea in Parlament. Sondajul IPP din octombrie 2009 confer 9% acestei formaiuni politice. In prezent, PLDM promite s aib cea mai eficient i mai de succes campanie electoral, intrand cu o ofert clar. In premier pentru Republica Moldova, PLDM i-a prezentat in ajun de campanie platforma, structura viitorului guvern i mai ales echipa guvernamental, cu nume cunoscute i apreciate la Chiinu.

Partidul Democrat din Moldova (PDM) este condus de Dumitru Diacov, preedinteal Parlamentului intre anii 1998-2001. Sondajul IPP il crediteaz cu 5,9% din opiunile de vot, la limit pentru a intra in viitorul Parlament.

Partidul Popular Cretin Democrat (PPCD), condus de Iurie Roca, acumuleaz in sondajulIPP 4,6% din opiuile electoratului. PPCD, cel mai vechi partid politic din Republica Moldova, care a fost partid parlamentar pe tot parcursul istoriei sale, risc la acest scrutin s nu depeasc pragul de 6%. Ironia face catocmai liderul formaiunii, Iurie Roca,s fifost i cel care a avut iniiativa legislativ de ridicare apragului electoral de la 4% la 6%. Imaginea PPCD a fost puternic lovit de votul acordat la 4 aprilie 2005 pentru realegerea liderului comunitilor, Vladimir Voronin,in funcia de ef de stat, dar mai ales de meninerea alianei cu Partidul Comunitilor i votarea in comun a mai multor iniiative controversate. Vladimir Voronin i-a elogiat in repetate randuri in public calitile personale i de politician ale lui Iurie Roca, iar ultimul s-a declarat in opoziie "constructiv" fa de PCRM, distanandu-se astfel de alte partide necomuniste i lansand acuzaii dure de corupie la adresa liderilor din opoziie. Iurie Roca a publicat mai multe cri in care descrie ceea ce el numete actele de corupie ale liderilor principalelor partide de opoziie, iar prin intermediul portului de televiziune EuTV pe care il controleaz a lansat in perioada preelectoral pamflete politice la adresa oponenilor si i prelegeri, inclusiv cu caracter religios, in favoarea sa.

Partidul Social Democrat (PSD), condus de ex-premierul Dumitru Braghi, are 4,6%din inteniile de votin sondajul IPP. Partidul -dar i liderul acestuia -a fost foarte puin prezent in ultimul an in viaa politic a Republicii Moldova, motiv pentru care pare s nu aib prea multe ansede aaccede in Legislativ.

Uniunea Centrist din Moldova (UCM) este o formaiune care pan de curand a avut un scor neinsemnat in sondaje. In toamn ins ex-premierul Vasile Tarlev -cel mai longeviv prim-ministru al Republicii Moldova, care a deinut funcia din 2001 pan in primvara 2007, pe parcursul celor dou mandate ale PCRM -a fost ales preedinte al acestei formaiuni. Ministerul Justiiei a refuzat, pentru a doua oar consecutiv, s-l inregistreze pe Tarlevca preedinte al UCM. Analitii in materie de alegeri sunt de prere c formaiunea va avea o campanie electoral vizibil i ar putea acumula un numr relativ mare de voturi, avand in vedere capitalul politic i de imagine adus de Vasile Tarlev.

ZIUA Online

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=20582&data=2009-02-05