< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - miercuri, 4 februarie 2009

Lui Daniel Morar i-a scapat o informatie ce ne lumineaza de ce se dau atatea lupte pentru controlul serviciului secret al Internelor

In vreme ce sefii de la Interne se perinda de parca suntem sub semnul zicalei "nici-o saptamana fara... un nou ministru" si se impiedica mereu de numirea sefului celebrei Directii Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), lui Daniel Morar i-a scapat o informatie din care intelegem mai bine de ce se dau atatea lupte intestine pentru controlul fostei "Doi s'un sfert". Mai precis, el a explicat, referitor la interceptarea convorbirilor telefonice, ca, la Directia Nationala Anticoruptie, ascultarea si redarea "se face de ofiterii SRI sau de cei de la DGIPI".

Conform legii, singurul serviciu care este administratorul de date si voce pe tot ce inseamna comunicatii ale operatorilor de telefonie este Serviciul Roman de Informatii. Pe momente operative, conform modului de lucru dintre DNA, DIICOT si IGP, atunci cand subiectii trebuie inregistrati intr-un ambient oarecare, se apeleaza la "0962" - respectiv DGIPI, dupa cum ne-au declarat surse bine avizate.

Asa intelegem mai bine "deranjul" din Coalitia PSD - PD-L atunci cand vine vorba de cine este "stapanul inelelor" serviciului secret al Internelor.

Revenind la cele spuse de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, acesta a declarat in timpul audierilor de miercuri ca nu numai Serviciul de Informatii Roman se ocupa de ascultarea si redarea convorbirilor telefonice, ci si Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), conform ziare.com.

In cadrul audierilor, Morar a precizat ca "serviciul tehnic al DNA se ocupa cu punerea in aplicare a ordinelor de interceptare dispuse de procuror sau autorizatiile date de judecatori" si ca "nu este autonom".

"Serviciul tehnic al DNA nu este autonom, nu poate sa intercepteze convorbiri telefonice prin propria logisitica, trebuie sa apeleze la reteaua generala care apartine SRI, orice autorizatie de interceptare este trimisa de serviciul tehnic al DNA Serviciului Roman de Informatii care o pune in aplicare", a declarat Morar.

El a precizat ca, "spre deosebire de celelalte autorizatii obtinute de procurorii de la alte parchete, unde redarea si ascultarea se face de ofiterii de politie generala, la DNA se face de ofiterii SRI sau de cei de la DGIPI, in special acestea doua".

Sectia pentru procurori a CSM a avizat miercuri favorabil, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justitiei pentru numirea in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie a lui Daniel Morar.

M. GEICA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=20559&data=2009-02-04