< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - luni, 2 februarie 2009

Hamasul ar putea accepta un armistitiu de un an daca Israelul ridica blocada instituita asupra Fasiei Gaza

Daca Israelul accepta sa ridice blocada aplicata Fasiei Gaza si sa deschida granitele, gruparea palestiniana Hamas este in principiu dispusa sa decreteze un armistitiu "de un an" cu statul evreu, a explicat luni Fawzi Barhoum un purtator de cuvant al miscarii, citat de NewsIn.

"In principiu, suntem de acord cu armistitiul de un an. (Mediatorii - n.red.) egipteni propun un an si jumatate si nu am exclus in totalitate aceasta idee. Fie ca este vorba de un an, fie de un an si jumatate, (armistitiul - n.red.) este conditionat de deschiderea punctelor de trecere, inclusiv cel de la Rafah, si de ridicarea blocadei", a declarat purtatorul de cuvant, citat de AFP. Israelul negociaza cu miscarea Hamas prin intermediul Egiptului un acord pe termen lung care sa consolideze armistitiul din 18 ianuarie. O delegatie a Hamas formata din Salah al-Bardawil, Ayman Taha si Jamal Abu Hachem a plecat in dimineata zilei de luni spre Cairo, a subliniat Barhoum. Delegatia palestiniana urmeaza, potrivit purtatorului de cuvant, sa dea raspunsul propunerilor egiptene. Ahmed Abul Gheit, seful diplomatiei egiptene a declarat marti ca s-ar putea ajunge la un acord pentru un armistitiu "permanent" in Fasia Gaza in prima saptamana din februarie.

Ofensiva israeliana din Fasia Gaza, care a durat 22 de zile, intre 27 decembrie si 18 ianuarie, a provocat moartea a 1.330 de palestinieni. De la decretarea armistitiului s-au produs mai multe incidente armate care au produs victime de ambele parti. Avioane israeliene au atacat duminica un complex al Hamas si mai multe tuneluri subterane de la granita dintre Fasia Gaza si Egipt, in cele mai recente violente de la intrarea in vigoare a armistitiului. Raidurile au fost lansate dupa ce aproximativ 12 rachete si bombe au fost lansate asupra sudului Israelului, ranind doi soldati israelieni si un civil.

Pe langa cei trei raniti de duminica, un soldat israelian a fost omorat si alti trei raniti cand o bomba a explodat in apropierea patrulelor lor. De cealalta parte, atacurile aviatiei israeliene au omorat trei palestinieni si ranit alti zece. In plus, un palestinian a fost omorat si alti patru raniti luni, int-un raid israelian care a vizat o masina ce transporta activisti in sudul Fasiei Gaza, potrivit unor surse medicale si unor martori.

S.G.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=20384&data=2009-02-02