< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MEDIU - luni, 10 decembrie 2007

Irlanda interzice becurile incandescente

Irlanda devine prima tara din lume care interzice folosirea becurilor incandescente, in favoarea alternativelor eficiente energetic, anunta greenreport.ro. Schimbarea va aduce o reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 700.000 de tone pe an si va rade 269,3 milioane de dolari de pe facturile de electricitate ale proprietarilor de locuinte. Masura va intra in vigoare in 2009 si reprezinta o mutare uriasa in procesul de punere in aplicare a promisiunii facute de Uniunea Europeana de a trece la metode de iluminare mai eficiente energetic. ''Legea Becului'' va fi aplicata, pana in 2012, in toate tarile UE.

Decizia Uniunii Europene de a elabora standarde de iluminare stradala si a birourilor pana in 2008 si a locuintelor pana in 2009 poate fi o oportunitate de afaceri pentru producatori precum Philips si Osram, detinuta de Siemens. Companiile vor produce mai putine becuri, intrucat cele eficiente dureaza opt ani, dar sunt mai scumpe.

Becurile incandescente sunt extrem de ineficiente, aproximativ 95% din energia consumata fiind emisa sub forma de caldura, doar 5% fiind emisa ca lumina vizibila. Becurile fluorescente consuma de patru - cinci ori mai putina energie si au viata de pana la sapte ori mai lunga.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2024&data=2007-12-10