< Imprimare >      ZIUA ONLINE - STIINTA - joi, 29 ianuarie 2009

Mii de mumii, perfect conservate, zac intr-o cripta siciliana

O fetita doarme de 80 de ani, in catacombele unei manastiri din Palermo

Cu parul ei blond usor buclat si fata dolofana de copil, micuta Rosalina arata de parca tocmai a atipit dupa o dimineata petrecuta la joaca. Totusi, ea a murit de pneumonie, inca din decembrie 1920, si a reusit sa ramana intr-o perfecta stare de conservare gratie unui riguros procedeu de imbalsamare. Alaturi de fetita se afla in cripta manastirii capucine din Palermo, Sicilia, aproape 2000 de alte mumii, o adevarata lectie de istorie, dat fiind ca, printre ele, se numara unele vechi de peste 400 de ani, relateaza "Daily Mail" in editia electronica de joi.

Unele dintre mumii zac, la fel ca Rosalina, in micute sicrie de lemn acoperite cu sticla, altele sunt asezate in picioare de-a lungul peretilor. Unele mumii mai au inca nasul, parul si bucati de piele intacte. Toate mumiile din cripta siciliana sunt expuse marelui public, insa ele pot fi vazute si in fotografiile publicate in editia din luna februarie a revistei "National Geographic", precizeaza "Daily Mail". Neobisnuita practica a debutat in secolul al 16-lea, cand calugarii nu au mai avut locuri disponibile in cimitirul lor si au inceput sa excaveze criptele de dedesupt. Astfel, ei au descoperit ca acolo exista o combinatie de factori care permite un proces natural de mumificare, eliminand sau atenuand procesul de putrefactie-o racoare tipica unei cripte la care se adauga porozitatea materialului din care erau construiti peretii. Prima si cea mai veche mumie din cripta este cea a fratelui Silvestro din Gubbio, care a murit in 1599 si, dupa 410 ani, este in cotinuare imbracat in roba sa.

Procesul de imbalsamare era remarcabil de simplu. Cei decedati erau dezbracati si intinsi pe ceramica in camere speciale in care fluidele lor corporale dispareau incetul cu incetul, cadavrele ajungand in cele din urma complet deshidratate. Dupa sapte sau opt luni, corpurile erau date cu otet, reimbracate si asezate in sicrie sau agatate de perete, in functie de dorintele familiei. Catacombele erau impartite in zone distincte. In timp ce un perete este dedicat exclusiv preotilor, un altul este plin de femei, in timp ce o capela separata gazduieste numai virgine. In catacombele manastirii siciliene exista deasemenea o zona dedicata "profesionistilor", de la doctori, profesori si invatatori, la avocati si soldati-imbracati fiecare asa cum o cerea meseria practicata. Apoi, mai exista si capela dedicata copiilor, imbracati in cele mai bune haine ale lor. In ultima perioada in care s-au mai practicat imbalsamari in cadrul manastrii, a fost adoptat un sistem elaborat, care presupunea, intre altele, si injectii cu substante chimice. Rosalina a fost una dintre persoanele imbalsamate astfel si corpul ei s-a conservat atat de bine, incat, pana recent, localnicii au crezut ca este o papusa, noteaza "Daily Mail".

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=20210&data=2009-01-29