< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - joi, 29 ianuarie 2009

Starea sanatatii actorului s-a inrautatit in urma unei penumonii

Patrick Swayze renunta la tratamentul impotriva cancerului, decis sa moara ca un cowboy, cu cizmele in picioare si fara regrete

Actorul Patrick Swayze a decis sa intrerupa tratamentul impotriva cancerului, dupa ce doctorii l-au instiintat ca nu mai pot face nimic ca sa impiedice boala sa progreseze, relateaza "Daily Mail" citand o serie de informatii aparute in acest sens in publicatia americana "The National Enquirer". Vedeta din "Dirty Dancing" si "Ghost" a fost diagnosticata in urma cu un an de cancer la pancreas, una dintre cele mai virulente forme ale bolii. Desi doctorii nu i-au dat atunci mai mult de sase luni de trait, Swayze a refuzat sa capituleze in fata bolii si, in ciuda starii precare a sanatatii sale, a continuat sa lucreze la un serial care a debutat la televiziunea americana in cursul acestei saptamani.

Actorul in varsta de 56 de ani a fost hotarat sa lupte cu cancerul insa, la inceputul acestei luni, starea sanatatii sale s-a inrautatit din cauza unei pneumonii care a necesitat internarea sa in spital. Swayze a fost externat in data de 16 ianuarie, dupa ce a stat o saptamana sub supraveghere medicala. Potrivit "The National Enquirer", actorul este acum din ce in ce mai slabit. "Doctorii nu mai pot face nimic pentru el. Actorul nu poate fi operat si doctorii au oprit tratamentul pe baza de chimioterapie. El continua sa piarda din greutate si este foarte slabit", a declarat un prieten al vedetei pentru publicatia americana. Totusi, a adaugat aceeasi sursa, "Patrick se priveste pe sine ca pe un cowboy si este hotarat sa moara cu cizmele in picioare si fara regrete". Intr-un interviu acordat la inceputul acestei luni, Swayze a vorbit despre speranta sa de viata, aminteste "Daily Mail". "Am spus ca cinci ani nu reprezinta o prognoza realista. Doi ani par insa mai probabili, daca este sa dam crezare statisticilor", a declarat el. Actorul s-a aratat insa dispus sa faca orice pentru a invinge boala. "Sunt multe pe care mai vreau sa le fac. Mult mai multe. Vreau sa rezist pana vor gasi un leac", a spus el. Swayze i-a marturisit insa lui Barbara Walters, de la televiziunea americana ABC, ca acesta lupta de un an pe care a dus-o cu cancerul l-a facut sa treaca "prin iad", mai ales in conditile in care s-a ambitionat sa accepte rolul unui agent FBI sub acoperire serialul de televiziune intitulat "Bestia" si a refuzat sa ia analgezice, temandu-se ca acestea i-ar putea afecta performantele actoricesti. Vedeta a vorbit deschis si despre starea sa psihica. "Da, sunt speriat. da, sunt furios. Da, ma intreb "De ce eu?", a marturist el.

Swayze a realizat pentru prima data ca ceva este in neregula cu sanatatea sa cu ocazia Revelionului din 2008, cand, dorind sa bea o cupa de sampanie cu sotia sa, Lisa Niemi, a fost impedicat de dureri. Doctorii au descoperit ulterior ca in pancreasul actorului se dezvoltase o tumoare maligna. Aceasta s-a raspandit in ficatul sau, excluzand astfel posiblitatea unei interventii chirurgicale.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=20176&data=2009-01-29