< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - sambata, 8 decembrie 2007

Se poate muri de ''inima franta''

Tristetea si supararea resimtite dupa moartea unei persoane apropiate, sporesc considerabil pericolul unui deces. Astfel, o echipa de cercetatori olandezi a descoperit ca impactul devastator al pierderii cuiva drag asupra psihicului poate duce la o dereglare a proceselor biologice din organism. In plus, cei care raman fara persoana iubita isi pierd pofta de mancare si sunt mai inclinati sa se apuce de baut sau de fumat. De asemenea, studiul a relevat faptul ca barbatii sunt cu 20 la suta mai predispusi decesului decat femeile. Tot ei sunt de trei ori mai inclinati sa-si ia propria viata in cazul mortii sotiei.

Rezultatele cercetarii confirma datele obtinute inca din anul 2003 de oamenii de stiinta danezi. Ei au stabilit ca parintii care isi pierd copii sunt predispusi suicidului, mai ales in primele 30 de zile de la data tragicei intamplari. In plus, deprinderile nesanatoase, precum fumatul sau alcoolul, sporesc riscul mortii persoanei ranite.

Cauza principala pare sa fie stresul psihic resimtit dupa un astfel de eveniment traumatizant.

''De cele mai multe ori insa, prietenii si familia vor asigura sustinerea necesara persoanei indurerate'', noteaza cercetatorii olandezi.

A. E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=2007&data=2007-12-08